Üdvözöljük! Lépjen be, vagy regisztráljon.


Belépés

Te milyen vagy, pazarló vagy takarékos?

Cikk mentése a konyvjelzők közé
Cikk nyomtatása
Cikk elküldése levélben
Energiatakarékossági kampány
Az energiapazarló otthoni viselkedést szimuláló konténerben folyamatosan megy a televízió és ég a lámpa.

Sokszor gondoljuk azt, hogy egyedül hiába takarékoskodunk, nem számít sokat. Egy vancouveri energiavállalat látványos és vicces kampánnyal bizonyítja be, hogy ez nem igaz, és mennyit számít minden egyes égve marad villanykörte vagy bekapcsolt TV.

Érdekes kísérlet zajlott egy forgalmas vancouveri utcasarkon a múlt héten, ahol azt mutatták be a kanadaiaknak, hogyan is kéne viszonyulniuk a mindennapokban az energia kérdéséhez. A problémát az elavult energiapazarló, és a modern, energiatakarékos életstílus éles szembeállításával próbálták megfoghatóvá tenni. A brit-kolumbiai vízerőmű építő cég kezdeményezte októberi program szó szerint a szemünk elé tárta a problémát, mivel a kísérletben részt vevő színészek 4 napig egyik oldalukon átlátszó üvegfalú, 3x6 m-es konténerekben éltek, így bárki megleshette őket napi rutinjuk végzése közben munkából hazafelé vagy épp vásárlásba menet. Az energiatakarékos konténer várhatóan 80%-al kevesebb villamos energiát fogyaszt, bizonyítva mindeközben hogy az energiatudatosság nem jelenti automatikusan a stílus, vagy a kényelem feláldozását.

Az energiapazarlást megjelenítő konténerben a színész egész nap a számítógépén dolgozott, mindenközben folyamatosan a háttérben ment nála a TV és égett a lámpa – láthatóan teljesen feleslegesen. Ezzel szemben az energiatakarékosságot szimbolizáló kollégája kizárólag a természetes fényt használta világításra, amíg az elegendőnek bizonyult, ha fázott, akkor pedig felvett még egy réteg ruhát fűtés helyett.
Ilyen és ehhez hasonló példákon mutatták be, hogy már egészen kis változásokkal mekkora eredményeket tudunk elérni, cáfolva azt az általános hozzáállást, hogy az egyének nem tehetnek a környezetszennyezés vagy a globális felmelegedés ellen, azaz "sok kicsi sokra megy". A kampányhoz szórakoztató TV szpot is készült.

Ön mindig lekapcsolja maga után a lámpákat?
Ossza meg velünk véleményét a hozzászólások között!

A járókelők mindenközben valós idejű kijelzőkön nézhették, mit is jelent a valóságban Vancouver város energiafelhasználásában, ha minden vancouveri állampolgár hasonló módon tesz otthon vagy épp munka közben, ahogy a konténerben látható egyén. A kijelzőkön további interaktív funkciókkal lehetett még több információt megtudni a mindennapi energiafogyasztásról.

Forrás: BC Hydro
Utoljára módosítva: 2010. december 11. @ 09:54

Hozzászólások:

Még nem érkezett hozzászólás, legyen az Öné az eső!

Szóljon hozzá Ön is!

Nincs szükség regisztrációra!
Egyszerűen csak írja meg hozzászólását és küldje el. Véleménye vagy hozzászólása azonnal megjelenik az oldalon.


Hírarchívum
Kövesd az Aeco-t a Twitteren!
powered by Saurus FREE CMS