Üdvözöljük! Lépjen be, vagy regisztráljon.


Belépés

“Fenntartható” és egyedi konyhabútor oregoni tervezők elképzelésében

Cikk mentése a konyvjelzők közé
Cikk nyomtatása
Cikk elküldése levélben
Fenntartható konyhabútor
Áram nélkül hűti az élelmiszereket, a lecsöpögő vízzel táplálja fűszernövényeket és komposztál. Energiatakerékos, fenntartható és egyedi konyhabútor oregoni tervezők elképzelése szerint.

Folyamat. Ez a kulcsa az oregoni konyhabútor tervező páros agyából kipattant egyedi konyhabútor elképzelésének. A megálmodott koncepció szerint semmi nem vész kárba, még az edényekről lecsöpögő víz sem.

A Studio Gorm munkatársai: John Arndt és Wonhee Jeong konyhabútor-tervező páros olyan komplex konyhát kreált Flow2, azaz folyamat néven, amely úgy energiatakarékos, hogy az újrahasznosítás köré szervezi a konyhai munkafázisokat.
A tervezők által elképzelt koncepció lényege, hogy minden egyes folyamat egy másik hasznára válhat, akár a természetben előforduló természetes körforgás során, ahol minden újrahasznosul.

A konyhabútor tervezők által elképzelt koncepcióAz energiatakarékos, egyedi konyhabútor ennek jegyében hatékonyan használja fel a vizet, a háztartási szemetet és egyéb természeti erőforrásokat azáltal, hogy átgondoltan integrálja a munkafolyamatokat. A Flow2 korábbi verziója a Flow már tartalmazta a koncepció leglényegesebb elemeit, de még nem volt ilyen komplex, például nem volt tűzhelye. A Flow2 "skandináv módon" letisztult és kis helyen is elfér. Az egyedi konyhabútor koncepció számos eleme előremutató az újrahasznosítás szempontjából, azonban egyes elemei még "csak" a kényelemre összpontosítanak.

Az élelmiszerek hűtése speciális kerámia edényekbenA konyhabútort tervezők olyan energiatakarékos ötletekkel bolondították meg a konyhapultot, mint az edények szárításakor lecsöpögő tiszta víz felhasználása a fűszernövények öntözésére, az élelmiszer hulladék komposztálása, vagy az égetett agyag hűtődoboz. Utóbbi működése a párolgás hőelvonó tulajdonságának elvén alapszik: a dupla falú agyag edények vízzel vannak feltöltve. A víz lassan átszivárog a kerámia falon és elpárolog, a párolgás közben hőt vonva el az edény felületéről, így biztosítva, hogy a belső rész mindvégig hideg maradjon. Hasonlóan ahhoz, amikor egy úszómedencéből kilépve a testünkről elpárolog a víz. A párolgás hőelvonásának köszönhetően ilyenkor jobban fázunk. A konyhabútort tervezők szerint ez éppen elég hideg ahhoz, hogy az ételek ne romoljanak meg, és ne szaporodhassanak el bennük a baktériumok, például a vaj puha marad. A hűtőszekrények a legnagyobb villamosenergia-fogyasztók közé tartoznak, köszönhetően annak is, hogy feleslegesen hűtünk jéghidegre számos élelmiszert, így ha ez a módszer működik, tényleg komoly megtakarítás érhető el vele.

Ön szerint hasznos lenne ha ez a koncepció elterjedne?
Ossza meg velünk véleményét a hozzászólások között!

Beépíett komposztáló a konyhapult alattA mázatlan cserépből készült tárolók továbbá kitűnően szellőznek, miközben megfelelő állapotban tartják a kenyeret, zöldségeket, és ültetett fűszernövényeket. A bükkfából készült fedő pedig természetes antibakteriális hatást biztosít, amit szintén javítja az élelmiszerek eltarthatóságát, továbbá ebből készültek a vágódeszkák is. A beépített bükkfa vágódeszka előrecsúsztatható, amely lehetővé teszi, hogy az élelmiszer hulladékot egyből a komposztálóba söpörjük. A háztartási hulladék akár 40%-a komposztálható! A komposztálóban lebontott, tápanyagban gazdag trágya felhasználható a fűszer- és gyógynövényekhez vagy bármely más növényhez.

Az egyelőre csak koncepció szinten létező egyedi konyhabútor elve nekünk nagyon tetszik. Csak remélni tudjuk, hogy a jelenlegi mindent gépesítő trendet a jövőben némiképp ellensúlyozhatja az oregoni tervezők által elképzelt fenntarthatő és energiatakarékos konyhabútorok megjelenése. Reméljük, hogy hamarosan nem csak kiállításokon, hanem boltokban is elérhető lesz ez az igazán kreatív tervező páros által megálmodott egyedi konyhabútor.

Forrás: Studio Gorm
Utoljára módosítva: 2011. március 29. @ 13:02

Hozzászólások:

 • atish

  Szuper koncepció, de csapot elfelejtettek rá tenni. Smile Annyira környezetbarát, hogy csak esőben lehet mosogatni... Very Happy

  atish
  #1 | 2010. július 21. @ 10:22
 • kADFtekXQvOKzmEI

  Good point. I hadn't thugoht about it quite that way. Smile

  kADFtekXQvOKzmEI
  #2 | 2011. július 02. @ 06:04
 • hYvLPJFFZoFaH

  wi4ytD yyupxleyufjh

  hYvLPJFFZoFaH
  #3 | 2011. július 02. @ 10:40
 • AWUbFGUlh

  EgEhSu vxmkgpbgeayg

  AWUbFGUlh
  #4 | 2011. július 04. @ 13:43
 • aLiMICSzrqOXeumpi

  yAdkz8 , [url=http://zdcjpgxbephb.com/]zdcjpgxbephb[/url], [link=http://mehxctmgmofv.com/]mehxctmgmofv[/link], http://nrraahtnlseu.com/

  aLiMICSzrqOXeumpi
  #5 | 2011. július 04. @ 19:23
 • FQenAaSBQmuMmHXGsQ

  Composing term papers asginsment can be not simple for every single university student, because it depends on writing ability. But, I heard that custom research paper writing service could assist with every writing task. Hence, I guess, that's worth to try that.

  FQenAaSBQmuMmHXGsQ
  #6 | 2012. szeptember 15. @ 16:24
 • ylngQhgaIrVOrl

  JIj1kO kqrumesrvmzd

  ylngQhgaIrVOrl
  #7 | 2012. szeptember 15. @ 19:29
 • JixPoICDvjOq

  Aq5Hzg , [url=http://ojqeqjzoovao.com/]ojqeqjzoovao[/url], [link=http://ijnityyjkckg.com/]ijnityyjkckg[/link], http://umrlwohdlosl.com/

  JixPoICDvjOq
  #8 | 2012. szeptember 16. @ 19:22
 • zkkPTnQVoLKDGUHEpmC

  NH0mUS yrynnnbhichc

  zkkPTnQVoLKDGUHEpmC
  #9 | 2012. szeptember 18. @ 13:06
 • AlDgZkNxvcOTFZyE

  FSb3fQ , [url=http://eznoatkwlhmy.com/]eznoatkwlhmy[/url], [link=http://djfjpuubgwyp.com/]djfjpuubgwyp[/link], http://tgmthqiizwbb.com/

  AlDgZkNxvcOTFZyE
  #10 | 2012. szeptember 19. @ 16:09

Szóljon hozzá Ön is!

Nincs szükség regisztrációra!
Egyszerűen csak írja meg hozzászólását és küldje el. Véleménye vagy hozzászólása azonnal megjelenik az oldalon.


Hírarchívum
Kövesd az Aeco-t a Twitteren!
powered by Saurus FREE CMS