Üdvözöljük! Lépjen be, vagy regisztráljon.


Belépés

Fordulat: atomenergia és politika

Cikk mentése a konyvjelzők közé
Cikk nyomtatása
Cikk elküldése levélben
A Münchenben tartott dél-német tartományi tüntetésen a szervezők becslése alapján 40 000-en vettek részt. (Fotók: Kardos Levente)

Mintegy negyedmillió ember vett részt március 26-án Németország eddigi legnagyobb atomenergia-ellenes tiltakozásán szombaton Berlinben, Hamburgban, Kölnben és Münchenben. A tiltakozásnak különös aktualitást adtak a vasárnapi tartományi választások, ahol a kampány egyik legfontosabb témája éppen az atomenergiához való viszonyulás.

Münchenben került sor a dél-német tartományok atomenergia-ellenes tüntetésére, amelyen a szervezők becslése alapján 40 000-en vettek részt. A rendezvény mottója a többi három városhoz hasonlóan a „Fukusima arra int: minden atomerőművet le kell kapcsolni!” szlogen volt, ennek megfelelően egy perces néma csenddel emlékeztek a fukusimai áldozatokra. A szónokok élesen bírálták a berlini koalíció és Merkel kancellár cikk-cakkjait az atomenergia területén: míg 2010 októberében megszavazták az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítását, most a fukusimai katasztrófa után három hónapra leállították a hét legrégebbi erőművet és felülvizsgálják az atomenergiából való kiszállás ütemtervét. Kijutott a bírálat Brüderle szövetségi gazdasági miniszternek is, aki egy zárt ajtók mögötti megbeszélésen biztosította a résztvevő nagyvállalat-vezetőket, hogy a három hónapos erőműbezárás csak a tartományi választási kampány része. A tüntetés szónokai ezért követelték a most leállított atomerőművek, köztük a Münchentől 90 km-re található Isar-1 teljes lekapcsolását. Ennek jegyében felszólították a résztvevőket, hogy térjenek át a megújuló energiából előállított öko-áram használatára, de jól nézzék meg kitől vásárolnak, mert az E.on és más nagy konszernek is kínálnak zöld áramot.

A szakszervezetek szerint az atomenergiának a foglalkoztatás szempontjából sincs jövője, mivel mindössze hatezer embernek ad munkát ma Németországban, míg a megújuló energia szektor 350 000-nek, ami a jövőben akár 500 000 főre is nőhet.

Ön szerint valóban bekövetkezik majd az energiapolitikában fordulat? Ossza meg velünk véleményét a hozzászólások között!

"Az emberek egyébként ugyanúgy félnek Németországban mint azelőtt, csak míg korábban a Stasi-tól féltek, most meg a konszernektől és attól, hogy az atomenergiával együtt elvész a régi kényelmes életük." - nyilatkozta az Ökológiai Demokraták Pártjának egy tagja. Hasonlóan gondolja ezt Midori Umetsu, 27 éves tokiói turista is: „Nálunk Japánban nagyon pazarlóan bánnak az energiával, sokkal inkább mint Németországban: ott minden fényes, minden tökéletesen működik, természetesen digitálisan, automatikusan, elektromos energiával. A jövőben el kell gondolkodnunk és kicsit vissza kell vennünk a fogyasztásból, és át kell állnunk új energiaforrásokra”.- mondja a tokiói lány, aki szabadságra érkezett Münchenbe, de az otthoni események miatt még további három hetet kénytelen maradni.

Valóban, ma Németországban az energia a hétköznapi társalgás legfontosabb témája. Ez döntötte el végül a március 27-ei tartományi választások kimenetelét, ahol 58 évnyi kereszténydemokrata kormányzás után az atomenergia-ellenes zöldek adnak miniszterelnököt Baden-Württembergnek. Az kérdés, mi marad az ígéretekből a választások után, egy azonban biztos: Németországban az energiapolitikai fordulat megkezdődött.

Utoljára módosítva: 2011. március 29. @ 15:07

Hozzászólások:

 • ecog

  az atomenergiának sajnos még mindig nincs igai alternatívája, pedig a rengeteg káros anyag miatt, ami utána marad, nem fenntartható...Talán a fúziós ermőmű ha egyeszer végre megépül.

  ecog
  #1 | 2011. március 29. @ 14:20
 • YGnsxMIqSuIeLJtp

  You know what, I'm very much inliecnd to agree.

  YGnsxMIqSuIeLJtp
  #2 | 2011. július 02. @ 04:19
 • dFvKTCNKrYX

  7nHDPc blxinjtyyizo

  dFvKTCNKrYX
  #3 | 2011. július 02. @ 11:01
 • GNkipJXaRFnesK

  DwPuXs uhgmglpnvump

  GNkipJXaRFnesK
  #4 | 2011. július 04. @ 13:51
 • SCJCFHBAuwqmyBANqQ

  BN9Jmn , [url=http://vmrwxnzeauik.com/]vmrwxnzeauik[/url], [link=http://mfhetwtggzim.com/]mfhetwtggzim[/link], http://zrazjgkktfoz.com/

  SCJCFHBAuwqmyBANqQ
  #5 | 2011. július 04. @ 19:59
 • kis f.

  Az atomenergiát Fukusima miatt visszaszorításának követlése a zöldek részéről teljesen elvakult ötlet... nagyon szomorú és irónikus, hogy éppen ők fogják újra hosszú ideig környezetpusztításra kárhoztatni a világot...

  kis f.
  #6 | 2011. december 26. @ 00:23
 • ARhMKvyfeoQ

  Respected Sir, I am Chaitali from Jharkhand. I am about to appear in June Term end exam in 2011. I have reeicved all study materials but yet to receive the assignments of MEG-03 AND MEG-04.I am so confused as the last date of submission of my assignments is on 31st March,2011. I will be very grateful if you mail me the assignments of MEG-03 & MEG-04 as early as possible. Thank you.

  ARhMKvyfeoQ
  #7 | 2012. szeptember 17. @ 07:59
 • GOAxWnvDQJmKZiTfu

  5NaqxT ziruwxuhgbjn

  GOAxWnvDQJmKZiTfu
  #8 | 2012. szeptember 18. @ 10:37
 • pOoitKpHk

  utlFME , [url=http://xqqpgbzwoite.com/]xqqpgbzwoite[/url], [link=http://pgghoyxziwuh.com/]pgghoyxziwuh[/link], http://vjklmhlqujkd.com/

  pOoitKpHk
  #9 | 2012. szeptember 19. @ 01:07
 • xMFjFnjiyehxqQZZXH

  24fL3u zwmdazevzlor

  xMFjFnjiyehxqQZZXH
  #10 | 2012. szeptember 19. @ 15:08
 • rgPDJliPdfvfZ

  KsyRVZ , [url=http://rnlknnjdrsrm.com/]rnlknnjdrsrm[/url], [link=http://vpcwsfyllqum.com/]vpcwsfyllqum[/link], http://nmliqmmuaxvb.com/

  rgPDJliPdfvfZ
  #11 | 2012. szeptember 20. @ 21:46

Szóljon hozzá Ön is!

Nincs szükség regisztrációra!
Egyszerűen csak írja meg hozzászólását és küldje el. Véleménye vagy hozzászólása azonnal megjelenik az oldalon.


Hírarchívum
Kövesd az Aeco-t a Twitteren!
powered by Saurus FREE CMS