Üdvözöljük! Lépjen be, vagy regisztráljon.


Belépés

Intelligens közlekedési lámpa az IBM-től

Cikk mentése a konyvjelzők közé
Cikk nyomtatása
Cikk elküldése levélben
Intelligens közlekedési lámpa
A jövőben akár egy közlekedési lámpa is leállíthatja a gépkocsink motorját, ha úgy ítéli meg, hogy ezzel spórolhatunk egy kicsit.

Mindannyian tudjuk mennyire bosszantó, amikor autónkkal egy üres kereszteződésben állva várjuk a zöld jelzést, miközben senki nem halad át előttünk autóval vagy gyalogosan. Mégis miért kell ilyenkor megállnunk ahelyett, hogy intelligensen, hatékonyan, környezetbarát módon kezelnénk az ilyen mindennapi szituációkat?

Intelligens közlekedési lámpák és megoldások azonban már léteznek. Külföldön itt-ott találkozhatunk is ilyen kereszteződésekkel, de ezek közé tartoznak az itthon is elterjedt nyomógombos gyalogosátkelők is. Gépkocsikat figyelő kereszteződéssel viszont Magyarországon nem találkozhatunk. Tőlünk kicsit távolabb léteznek olyanok, melyek például csak akkor nyitnak meg egy bekötőutat, amikor azon valóban áll egy várakozó jármű, amely felhajtana a főútra. Ezek jó szándékuk ellenére néha meg is tréfálhatják a gyanútlan autóst: ha mondjuk rossz helyre áll a gyanútlan sofőr és a közlekedési lámpa nem "látja" őt, időtlen időkig is várakozhat a zöld jelzésre...

Bár a mindennapi autózás még messze van attól, hogy annak kapcsán valóban zöld megoldásokról beszéljünk, könnyű belátni hogy minden olyan megoldás, melynek segítségével üzemanyag takarítható meg, környezetvédelmi szempontból fontos lehet. A piros lámpánál történő várakozás közbeni üzemanyag-megtakarítás kérdésére már használható megoldások is születtek. A start-stop rendszerű motorok várakozás alatt leállnak és nem fogyasztanak feleslegesen üzemanyagot, ezzel csökkentve a környezeti terhelésüket. Az ilyen motorok legnagyobb megelégedésünkre egyre gyakrabban jelennek meg az újabb gépkocsikban is és ezeknek a motoroknak az újraindítási technológiája is folyamatosan fejlődik, amire szükség van, mivel a gépkocsimotorok az indítás során jelentős mennyiségű üzemanyagot emésztenek fel. A start-stop rendszerek kapcsán sokszor felmerül a kérdés, hogy mikor éri meg leállítani a gépkocsi motorját. Ennek a kérdésnek a megoldására készített egy intelligens közlekedésilámpa-rendszert az IBM.

Ön mit gondol, biztonságos lehet egy ilyen közlekedési lámpa?
Ossza meg velünk véleményét a hozzászólások között!

Az IBM mérnökei kicsit továbbgondolták a közlekedési lámpát és annak funkcióját. Látomásuk szerint egy közlekedési lámpa a jövőben nem csak passzív, hanem aktív figyelője és irányítója lehet a gépkocsiknak. Az IBM által szabadalmaztatott eljárás szerint a közlekedési lámpa rendszer képes felmérni az egyes gépkocsik számára a kereszteződésben várhatóan eltöltött idő mértékét, és ennek függvényében "személyre szabott" utasításokat küldhet a gépkocsinak arra vonakkozóan, hogy ki- vagy bekapcsolja a motorját. A rendszer arra is képes, hogy egy sorban álló kocsisor tagjainak egymástól kissé elcsúsztatott, optimális időben adja ki a motor indításnak parancsát. A rendszer elsődleges célja a közlekedés környezeti terhelés csökkentése, és meggyöződésünk, hogy egy ilyen rendszer segítségével valóban sok energiát lehetne megtakarítani.

Persze mint minden hasonló intelligens vezérlésű ötlet esetében, felmerülnek kérdések. Az egyik fontos kérdés a rendszer gyártásának és üzemeltetésének kérdése, a másik pedig a biztonságé. Ha ez a rendszer létrejön, akkor a gépkocsik motorja kívülről vezérelhetővé válik, ami komoly biztonsági kockázatot jelentene, ellenben a közlekedési rendszerek alapvető céljával, azonban abban is biztosak vagyunk, hogy az IBM mérnökei erre is kiemelt figyelmet fordítottak a fejlesztés során. Reméljük, hamarosan mi is találkozhatunk nagyvárosainkban ezekkel a technológiákkal.

Forrás: IBM
Utoljára módosítva: 2010. december 10. @ 16:36

Hozzászólások:

  • ecog

    Nem tudom hogy ezek az ötletek hogyan tudják nagymértékben befolyásolni a környezetszennyezést, mivel sokak szerint már így is az utolsó órában vagyunk...

    ecog
    #1 | 2010. június 08. @ 17:15

Szóljon hozzá Ön is!

Nincs szükség regisztrációra!
Egyszerűen csak írja meg hozzászólását és küldje el. Véleménye vagy hozzászólása azonnal megjelenik az oldalon.


Hírarchívum
Kövesd az Aeco-t a Twitteren!
powered by Saurus FREE CMS