Üdvözöljük! Lépjen be, vagy regisztráljon.


Belépés

Hatalmas léggömbökkel vennék fel a harcot az űrszemét ellen

Cikk mentése a konyvjelzők közé
Cikk nyomtatása
Cikk elküldése levélben
Űrszemét
Futballpálya méretű léggömbök térítenék vissza a Földre az üzemen kívüli műholdakat.

Az emberiség nemcsak közvetlen környezete beszennyezésében tevékenykedik lázasan, még más bolygók benépesítése előtt elkezdtük otthonossá varázsolni a világűrt annak elszennyezésével. Űrbéli tevékenységünk és Földünk gravitációjának köszönhetően ugyanis a világűrbe kilőtt műholdak és asztronauták által elhagyott szerszámok jelentős ideig keringenek bolygónk körül.

Több százezer, 1 centiméternél szélesebb tárgy kering körülöttünk (melynek tömege 1,8 millió kg), az ennél kisebb alkatrészekből pedig több millió is van. Ezek a keringő tárgyak veszélyeztetik a többi drága pénzen fellőtt műhold épségét is, az űrállomások térségében pedig különösen veszélyes ezeknek a szabadon keringő tárgyaknak a mozgása, az Egyenlítő felett akár űrdugók is kialakulhatnak. A NASA 2002-ben új űrszemét-figyelő rendszert vezetett be az alacsony Föld körüli pályán mozgó tárgyak megfigyelésére.

A "kozmosz környezetvédelme" azt jelenti, hogy a műholdakat és űrállomásokat üzemeltetésük után a szennyezés megelőzésére megsemmisítik. A használaton kívüli, de kevés üzemanyaggal még rendelkező műholdakat jellemzően az óceánok felé irányítják, azonban ez nagy veszélyeket hordoz magában mind a vízi- mind a légiközlekedésre nézve, ezért precíz tervezést és kivitelezést igényel.
A műholdak rakétával való megsemmisítése például továbbra is szennyezheti a világűrt, ráadásul nagyon költséges.

A Global Aerospace alternatív ötlete szerint a veszélyt jelentő űrszemét egy részét a meteoritoknak a súrlódás következtében történő, légkörben való elégéséhez hasonló mechanizmussal semmisítenék meg. Futballpálya méretű léggömböket bocsátanának fel az űrbe, melyeket az üzemen kívüli műholdakhoz csatlakoztatnák, miáltal némileg megnőne az ellenállásuk és lelassulna a keringési sebességük. Ebből kifolyólag pedig közelebb kerülve a Fölhöz szép lassan elégnének annak légterében. Ez a technológia ha bevállik a több száz évig tartó temészetes lassulást pár hónapos periódusra rövidítené.
A GOLD névre keresztelt az alig harminc kilós léggömbök ultravékony de erős anyagból készülnének, amelyek kilövéskor egy bőröndben is elférnek. Az űr vákuum szerű terében egy kisebb gázmennyiségtől is könnyen felfújódnak, és ami jó hír, egy esetleges ütközés során sem töri szét a szatelliteket még kisebb, ezáltal kezelhetetlenebb darabokra.

A léggömböt hozzá lehet csatlakoztatni már létező törmelékekhez egy űrbéli robot segítségével, a legjobb azonban ha kilövéskor már tartalmazzák majd a szatellitek a működésük végén üzembe lépő eszközt. Jelenleg azt a megoldást alkalmazzák, hogy kilövéskor extra üzemannyaggal látják el a műholdakat, amely később elegendő a visszatéréshez a Földre, de az új megoldás lényegesen könnyebb és olcsóbb lehet.

Emlékezetes esetek az űrszemét keletkezésére:

  • Az első amerikai űrséta (Gemini–4) során Edward White elhagyott egy fél pár kesztyűt. A kesztyű egy hónapon keresztül 28 000 km/h sebességgel keringett a Föld körül.
  • 2006-ban Suni Williams egy Expedition-14 keretében egy űrséta alkalmával veszítette el Kodak DCS 760 fényképezőgépét, a kamerát rögzítő csavar kilazult annak ellenére, hogy többször megragasztották.
  • 2008 novemberében egy egész szerszámtáska szabadult el az STS-126 küldetése során, a táskát Magyarország területén is megfigyelhették a csillagászok. 2009. augusztus 03-án magyar idő szerint délután 3 óra körül lépett a Föld légkörébe és a Csendes-óceán felett semmisült meg.
Utoljára módosítva: 2010. december 11. @ 09:45

Hozzászólások:

  • pocok

    használt gumióvszert is tuti lehetne már az űrben találni Very Happy

    pocok
    #1 | 2010. szeptember 01. @ 13:08

Szóljon hozzá Ön is!

Nincs szükség regisztrációra!
Egyszerűen csak írja meg hozzászólását és küldje el. Véleménye vagy hozzászólása azonnal megjelenik az oldalon.


Hírarchívum
Kövesd az Aeco-t a Twitteren!
powered by Saurus FREE CMS