Üdvözöljük! Lépjen be, vagy regisztráljon.


Belépés

Madárbiztos üveget készítenek Németországban

Cikk mentése a konyvjelzők közé
Cikk nyomtatása
Cikk elküldése levélben
Üvegnek ütközött madár
"This dude hit the front door window at my house... hope he makes it!"
prob1t - Flickr.

A madarak között nap mint nap ezrével szedik áldozataikat épített környezetünk műtárgyai, mint a magasfeszültségi vezetékek, vagy az irodaházak madarak számára láthatatlan üvegfelületei. Ezen próbál változtatni egy német üveggyár "madárbiztos" termékével.

Környezetünk védelme során hajlamosak vagyunk elsőként az energiaforrásokra vagy a növényvilágra gondolni. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy bolygónk ökoszisztémájának fenntartásában a minket körülvevő állatvilág is nagy szerepet játszik. Míg a növények természetes szaporodásában a méhek működnek közre, az óceánok tisztán tartásában a vízimadarak, halak, krillek és szivacsok vállalnak oroszlánrészt, a madarak pedig elvégzik a kártevők összefogdosását, hogy elszaporodásuknak gátat vessenek, így segítve elő élelmiszertermelésünk hatékonyságát. Mi azonban kevésbé figyelünk csak oda rájuk.

Gyakran látni elpusztult madarakat az út szélén, vagy hallunk áramütéstől megsérült nagyragadozókról. Talán észre sem vesszük, de ártatlannak vélt tevékenységeink során is sok veszélynek tesszük ki a körülöttünk élő madarakat. Igen nagy veszélyt jelentenek például a madarak számára az üvegezett épületfelületek is. Egyes becslések szerint Európában naponta 250.000 madár veszti életét a számukra láthatatlan üvegfelületeknek történő ütközések során.

Szerencsétlenül járt kismadarak a Flickr oldalain.

Napjaink építészetében rendkívül népszerű anyag az üveg, és a nagy üvegfelületek által létrehozott nyitott, légies terek alkalmazása. A madarakra nézve ezek az építészeti megoldások azonban komoly veszélyeket tartogatnak. A legveszélyesebb, ha egy üvegfalon keresztül nem egy zárt térbe tekinthetünk be, hanem az üveg túloldalán, vagy a tükröződésnek köszönhetően a kék égbolt látható. Ilyen lehet például a két épületet összekötő üvegfolyosó, melyet a madarak nem érzékelnek szilárd felületként mindaddig, amíg hozzá nem csapódnak.

Önnel előfordult már, hogy nekisétált egy üvegajtónak?
Ossza meg velünk véleményét a hozzászólások között!

Persze nem kizárólag az építészet a hibás az üvegnek ütköző sérült madarak miatt, sőt az igazán veszélyes üvegfelületeket ma már rendszerint ragadozó madarak sziluettjeivel látják el, melyek távol tartják a kisebb testű madarakat. (Ilyet láthatunk autópályák üveg zajvédőfalain is.) Ezek a jelölések viszont nem minden esetben nyújtanak tökéletes megoldást, esztétikai és praktikai szempontok miatt nem is mindenhol alkalmazhatók. A lakásuk ablakait biztosan kevesen matricáznák fel a madarak miatt, viszont a kisebb madarak hajlamosak bármilyen üvegfelületnek nekiütközni, még a lakások ablakainak vagy üveg-ajtajainak is.

Madárbiztos üvegA németországi Arnold Glass cég új Ornilux termékével ezt a problémát szeretné orvosolni. A kifejlesztett technológia révén az üveg a madarak által még látható fény tartományában úgy veri vissza a fényt, hogy az számukra egy látható "rácsos hálót" rajzol ki, amit vélhetően inkább elkerülnek. Az emberek számára ez a fénytartomány viszont már nem látható, így mi ebből a jelenségből nem látunk semmit, számunkra semmilyen érzékelhető hátrányt nem jelent az ilyen technológiával készült ablakok alkalmazása. Sőt a gyártó szerint némiképp még a besugárzott, azaz átengedett fény mennyiségét is "láthatatlanul" csökkenti a különleges üveg, ami a csupa üveg irodaházak légkondicionálása eseten költségmegtakarítást is eredményezhet.

Az eddig elvégzett tesztek szerint az új üveg a matricákhoz képest 70%-al jobban teljesít, de ha azt is figyelembe vesszük, hogy tulajdonképpen bárhol alkalmazható lenne, a technológia elterjedése óriási lépést jelentene a környezetünkben élő madarak védelmének tekintetében.

Forrás: Arnold Glass
Utoljára módosítva: 2010. december 11. @ 09:44

Hozzászólások:

 • eco

  szomorú látni a sok kis madarat a flickr oldlain. 1.148 találatot listáz ki, és ez nyilván csak a jéghegy csúcsa.

  eco
  #1 | 2010. augusztus 23. @ 18:27
 • rvoxqzmRrlxirENgGp

  En ugy gondolom hogy 4 hopnoas korig a legjobb az anyatej vagy a tapszer.es foleg nem a cukor.lesz meg eleg idejuk meg ismerkedni az izekkel.4 hopnoas kortol mar kezdhetik enni a gyumolcsoket,es 1-2 honappal kesobb a husikat sorrenden.se ez csak az en velemenyem na meg persze a gyerekorvosoke.mindenki tudja hogy neveli a gyermeket.

  rvoxqzmRrlxirENgGp
  #2 | 2012. szeptember 15. @ 09:33
 • jSUbECJZQIepagB

  IgxxVU ndicgbfklaht

  jSUbECJZQIepagB
  #3 | 2012. szeptember 15. @ 19:00
 • cDJefMttpMmiLWDaFn

  lzbX2c , [url=http://lhgxvjedxabv.com/]lhgxvjedxabv[/url], [link=http://fdifmjnqkvrz.com/]fdifmjnqkvrz[/link], http://jkfwkaubckuw.com/

  cDJefMttpMmiLWDaFn
  #4 | 2012. szeptember 16. @ 18:56
 • aXARcmyql

  8Tn6Ot xbsedbezdhbz

  aXARcmyql
  #5 | 2012. szeptember 18. @ 12:43
 • SndnazrXNKUlNt

  ArHgvW , [url=http://ljvuyjztemgu.com/]ljvuyjztemgu[/url], [link=http://fkacyszqsndn.com/]fkacyszqsndn[/link], http://jswurkpxynty.com/

  SndnazrXNKUlNt
  #6 | 2012. szeptember 19. @ 03:13

Szóljon hozzá Ön is!

Nincs szükség regisztrációra!
Egyszerűen csak írja meg hozzászólását és küldje el. Véleménye vagy hozzászólása azonnal megjelenik az oldalon.


Hírarchívum
Kövesd az Aeco-t a Twitteren!
powered by Saurus FREE CMS