Üdvözöljük! Lépjen be, vagy regisztráljon.


Belépés

Méhsejt-szerkezetű úszó szélturbina építését tervezik Japánban

Cikk mentése a konyvjelzők közé
Cikk nyomtatása
Cikk elküldése levélben

A 2010-es Nemzetközi Megújuló Energia Expón, Yokohamában bemutatott ún. szélkerék lencse tervezői szerint kiemelkedő hatékonyságának köszönhetően fellendítheti a szigetország villamosenergia termelését

Az idei yokohamai Nemzetközi Megújuló Energia Expón bemutatott újdonságok között is akadtak olyan különlegességek, mint az ún. szélkerék lencse. A szélkerék lencse a jelenleg leginkább elterjedt, három lapátos szélkerekektől teljesen eltérő koncepciót valósít meg, melynek köszönhetően a tervezők szerint akár háromszor annyi energiát is képes előállítani, mint hasonló méretű "hagyományos" társai.

Úszó szélkerék park Japán partjainálA látványos teljesítménynövekedés forrása a lapátokat körülvevő diffúzorban (lencsében) keresendő. Japánban az év legnagyobb részén kellemes, állandó sebességű, de viszonylag gyenge szelek fújnak. A tervezők ennek a viszonylag gyenge szélnek az energiáját is szerették volna hasznosítani, ezért a szélkerekeket egy olyan kerettel vették körül, amely a lapátok felé szűkólő átmérőjének köszönhetően diffúzor hazását keltve felgyorsítja a rajta keresztüláramló szelet. A bemutatott szélturbina nem csak teljesítményében múlja felül társait, de a megnövekedett teljesítmény mellé ráadásul jelentősen csökkent a zajterhelés is.

Az elképzelések szerint egy-egy szélturbina 112 m-es átmérővel rendelkezik, és lapátjaik szélessége eléri a 2,5 m-t. Méhsejt szerű, úszó telepekben helyeznék ki őket a part menti vizekre, ahol az év jelentős részében termelhetik a villamosenergiát.
A turbinák felépítménye egy elforgatható alapon nyugszik, így azok képesek hagyományos társaikhoz hasonlóan mindenkor a szél irányába fordulni.

Jelenleg a világ teljes energiatermelésének 2 %-a (159,2 GW) származik csupán szélerőművekből, de a technológia fejlődésével egyre nagyobb hozam nyerhető ki. A hatékonyság növelhető a lapátok méretének növelésével, különböző sebességű turbinák telepítésével, vagy olyan turbinák építésével, amelyek képesek a különböző erősségű szelet is kezelni, ezáltal csökkentve a teljesítményingadozást énem utolsó sorban a zajszennyezést.

Egyelőre nem tudni, hogy előnyösnek látszó tulajdonságainak köszönhetően a japán szélkerék lencse beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, és megindulhat-e a gyártása, mivel kifejezetten a helyi viszonyokra lett kifejlesztve, eltérő intenzitású és irányú széljárás esetén a technológia még nem kipróbált. Esztétikailag azonban alternatívát jelenthet a hagyományos turbinákkal szemben, mivel az egyedi, hatszögletű alapokon úszó szélerőmű talán azok tetszését is elnyeri majd, akik eddig tájesztétikai okokból ellenezték a turbinák telepítését.

Utoljára módosítva: 2010. augusztus 13. @ 10:13

Hozzászólások:

 • PGEYIllsBxbUVUBSHOE

  Thanks for writing such an easy-to-unedrsatnd article on this topic.

  PGEYIllsBxbUVUBSHOE
  #1 | 2011. július 02. @ 05:34
 • egFFiQijUVDpwIOtLqu

  y6lvAF zekekjpnprsh

  egFFiQijUVDpwIOtLqu
  #2 | 2011. július 02. @ 10:34
 • RUkyyTrSGt

  Vk68B4 dejurvhgmvif

  RUkyyTrSGt
  #3 | 2011. július 04. @ 14:18
 • cejkxnEEtW

  M9ApB7 , [url=http://wrwdxxptauru.com/]wrwdxxptauru[/url], [link=http://uxlogxcojdco.com/]uxlogxcojdco[/link], http://ijnnvqesbbqg.com/

  cejkxnEEtW
  #4 | 2011. július 04. @ 19:59
 • LyRZHBdURxElLcgivZr

  2012-2-10Cirf3ka mondja: Alapvetően a zf6ldse9gek e9s gyfcmf6lcsf6k sok viitmant tartalmaznak EZ eddig nem faj senkinek Ezen felfcl magas a rosttartalom, ami gyorsedtja az anyagcsere9t. Ebben a kis csokorban pedig minden fontos vitamin e9s te1panyag benne van: a hfcvelyeseknek magas a fehe9rjetartalma, fokhagyma immunerősedtő e9s ve9rkirenge9st fokozf3/erősedtő, re9pe1ban A-vitamin (e9s me9g a ffctyfcle9st is elősegedti/Smile ) citrom C vitamin, fahe9r zsedre9gető, alma negatedv kalf3rie1s (eme9szte9se9vel tf6bb energie1t haszne1l fel a szervezet, mint amennyit beviszfcnk vele) stb stb. Csupa jf3se1g Be1r gyfcmf6lcsf6kne9l a fruktf3zzal vigye1zni kell -1Ez a ve1lasz hasznos volt sze1modra?

  LyRZHBdURxElLcgivZr
  #5 | 2012. szeptember 15. @ 20:31
 • OaGZqeQrfHOcmnlT

  xQb4mW jebjxvjefosq

  OaGZqeQrfHOcmnlT
  #6 | 2012. szeptember 16. @ 12:23
 • pTqjAecDIHXeFsUpwVA

  7jyu2U , [url=http://vzgacmwvlmtz.com/]vzgacmwvlmtz[/url], [link=http://ixvnuxzeiuwc.com/]ixvnuxzeiuwc[/link], http://jhsyahgymido.com/

  pTqjAecDIHXeFsUpwVA
  #7 | 2012. szeptember 16. @ 19:41
 • tqnUjVZphHYN

  9sYaaP uzbkvdysvjjg

  tqnUjVZphHYN
  #8 | 2012. szeptember 18. @ 13:22
 • KNwrYOdOj

  TBxXKU , [url=http://fohewswitvbm.com/]fohewswitvbm[/url], [link=http://lyetyhkmyhqs.com/]lyetyhkmyhqs[/link], http://whqvvflwedwd.com/

  KNwrYOdOj
  #9 | 2012. szeptember 19. @ 16:27

Szóljon hozzá Ön is!

Nincs szükség regisztrációra!
Egyszerűen csak írja meg hozzászólását és küldje el. Véleménye vagy hozzászólása azonnal megjelenik az oldalon.


Hírarchívum
Kövesd az Aeco-t a Twitteren!
powered by Saurus FREE CMS