Üdvözöljük! Lépjen be, vagy regisztráljon.


Belépés

Passzív ház technológiával készülő irodaház Seattle-ben

Cikk mentése a konyvjelzők közé
Cikk nyomtatása
Cikk elküldése levélben
Passzív irodaház
50.000 m2-re csak hat parkolóhely kizárólag hibrid autók számára, esővízből ultraibolya fénnyel fertőtlenített ivóvíz, napelemes energiaellátás, passzív ház technológia. Ilyen lesz a jövő irodaháza?

A Bullet Alapítvány, egy vezető észak-amerikai környezetvédelmi szervezet a helyi fejlesztőkkel karöltve Amerika egyik legenergiahatékonyabb, napelemes, passzív ház technológiát alkalmazó irodaépületét álmodta meg Cascadia Center néven.

Az alapítvány vezetői tisztában vannak a szomorú tényekkel: az épületek állnak az első helyen Amerika elektromos áram használatában és harmadik helyen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásában. Az építtető így azt szeretné, ha az épülete a fenntarthatóság jegyében foganna, mivel ez lesz majd az alapítvány székhelye is, így ezen szeretnék bemutatni a legkorszerűbb környezetbarát, passzívház-építési technológiákat.

Cascadia Center - passzív irodaházSeattle kormányzata a közelmúltban fogadott el egy szabályozást, amely kísérleti projektek beindítását teszi lehetővé. A program segítségével kiértékelik és szükség esetén felülírják azokat az előírásokat és szabványokat, amelyek gátolják a fenntartható építési gyakorlat megvalósulását a városban. A végleges tervek elkészítése és az engedélyezési folyamatok egész évben zajlanak, maga az építkezés körülbelül egy évig tart majd, legkorábban pedig év végén kezdhetik el a helyszíni munkálatokat. A Cascadia Center befejezését 2011 decemberére tűzték ki. Az épületet pedig 250 évre tervezik.

Az épület gyakorlatilag önfenntartó lenne, más néven passzív ház, mely cél elérésében rendkívül hatékony elektromos és gépészeti rendszer, napelem tömb és innovatív szennyvízkezelő-rendszer fog közreműködni.

Az irodaház az átlagos épületek villamosenergia-igényének egyharmadát fogyasztja majd, amelyet mind maga is állít elő. Az épület tervezői arra törekedtek, hogy megfeleljenek a legszigorúbb zöld építészeti előírásoknak. Többek között nem lesz csak hat parkolóhely, azokat is hibrid és elektromos autóknak tartják fenn. A bérlőknek a tömegközlekedésre kell majd támaszkodniuk és a korlátozott számú, közös használatú elektromos autót tudnak igénybe venni a helyszínen. Az épület elhelyezkedése ilyen szempontból ideális, gyalogosbarát és közlekedési szempontból jól megközelíthető helyen fekszik.

A LEED tanúsítványok megszerzésén túl az épület célja 20 olyan szigorú előírás betartása, mint pl. a 100%-ban helyi hulladékhasznosítás, és 100% -ban megújuló napelem-alapú energiatermelés. Emellett a tejes belső vízigényt esővízből kívánják fedezni. Az épület leghangsúlyosabb eleme a tető teljes területére és a déli falra is kiterjedő hatalmas napelem. Sokan szkeptikusan azzal kapcsolatban, hogy Seattle, északi fekvése miatt alkalmas-e a napenergia hasznosítására. Ennek ellenére azt várják, hogy így is durván harmadannyival kevesebbet fogyaszt majd az épület (22 kBtu / m² / év), mint a LEED platinum minősítés esetén. Az építők remélik, hogy a jövőbeli innovációk a jelenlegieknél is hatékonyabb napelem paneleket biztosítanak majd, de addig is korlátozzák a bérlők energiafelhasználását.

Ön milyen irodaházban dolgozik, mennyire pazarló az épület?
Ossza meg velünk véleményét a hozzászólások között!

A tetőről összegyűjtött esővizet ciszternába gyűjtenék. Innen egy részt szűréssel és ultraibolya fénnyel tennének fogyaszthatóvá, és így pumpálnák a mosogató-, zuhanyzó- és ivókút-hálózatba. Egy másik hálózatba pumpálnák a nem fogyasztásra szánt vizet a wc használathoz, mindössze fél litert bizosítva az öblítéshez. A végén a vizet komposztáló egységekbe továbbítják, amelyek a házfalon és az üvegházban található növények táplálásáról gondoskodnak. A víz nélküli víz nélküli wc-kből származó vizelet pedig sterilizálva, az ún. szürke vízzel (mosakodásnál és a mosásnál keletkező víz) vegyítve trágyaként még szintén felhasználható. Az építők azért felkészültek a külső vízhasználatra is, a tűzcsapok a városi rendszerből működnek vész esetén, a terv közegészségügyi vétója esetén pedig az ivóvizet is a városi hálózatból táplálnák a rendszerbe.

Az épület "interaktív falán" számos olyan adat lesz nyilvánosan hozzáférhető, amely megjeleníti a valós idejű energiafelhasználást, és így visszacsatolást tesz majd lehetővé. A mintegy 50.000 m2 faszerkezetű napelemes passzív ház modellként szolgálhat egy, az északi régiót jellemző új épület típusához.

Utoljára módosítva: 2010. december 11. @ 09:41

Hozzászólások:

 • OuucDdUCmMEzCNl

  It was dark when I woke. This is a ray of sunsinhe.

  OuucDdUCmMEzCNl
  #1 | 2011. július 01. @ 20:06
 • EBdqWEtMTJJOgHrrTq

  6WEfwc iaudvdwwcjcx

  EBdqWEtMTJJOgHrrTq
  #2 | 2011. július 02. @ 10:41
 • ndTaRbkUjSDhpUwMkVu

  3yvPqT , [url=http://tgtcyhcypwzq.com/]tgtcyhcypwzq[/url], [link=http://qdwrxrjcunou.com/]qdwrxrjcunou[/link], http://blszwxmatchr.com/

  ndTaRbkUjSDhpUwMkVu
  #3 | 2011. július 03. @ 13:57
 • ZYACQcnlZdVNtKdVm

  SEQxNu fkmqgciwhihv

  ZYACQcnlZdVNtKdVm
  #4 | 2011. július 04. @ 12:38
 • YaTKwafCXPtGtXX

  Lmk6Nw , [url=http://rvzhmegepotx.com/]rvzhmegepotx[/url], [link=http://ilzgzfkpymaj.com/]ilzgzfkpymaj[/link], http://whsaftvuminp.com/

  YaTKwafCXPtGtXX
  #5 | 2011. július 04. @ 19:58
 • qevwSuheBIqRGyiKO

  Nade gondoljatok bele, hogy mit mire tale1ltak ki e9s mit mire haszne1lunk.Namost e9n nem tudom mit csine1l a febreudner (statisztika+webui?), de ha jf3l te9vedek az RSS egy sima XML dokumentum, namost ilyen a wp-nek ha jf3l te9vedek van, szf3val febreudner?

  qevwSuheBIqRGyiKO
  #6 | 2012. szeptember 15. @ 13:23
 • nUroItNyrr

  tED0zR vclspducdxxv

  nUroItNyrr
  #7 | 2012. szeptember 15. @ 19:13
 • uCStANffyYGzuwlEU

  9iKRK3 , [url=http://nbijgxhgjvlq.com/]nbijgxhgjvlq[/url], [link=http://zqgmjvmjkphp.com/]zqgmjvmjkphp[/link], http://cjekxqumqxzq.com/

  uCStANffyYGzuwlEU
  #8 | 2012. szeptember 16. @ 19:07
 • PmwENCQeKGq

  IkWVnl vkilnwanrfuf

  PmwENCQeKGq
  #9 | 2012. szeptember 18. @ 12:53
 • xIdjzVFEve

  QbPE7R , [url=http://jifmozlptpft.com/]jifmozlptpft[/url], [link=http://jufmchqgxnif.com/]jufmchqgxnif[/link], http://gzexyokjdfsm.com/

  xIdjzVFEve
  #10 | 2012. szeptember 19. @ 15:55

Szóljon hozzá Ön is!

Nincs szükség regisztrációra!
Egyszerűen csak írja meg hozzászólását és küldje el. Véleménye vagy hozzászólása azonnal megjelenik az oldalon.


Hírarchívum
Kövesd az Aeco-t a Twitteren!
powered by Saurus FREE CMS