Üdvözöljük! Lépjen be, vagy regisztráljon.


Belépés

Napenergiával működő szélkerék

Cikk mentése a konyvjelzők közé
Cikk nyomtatása
Cikk elküldése levélben
Kéményhatású szélerőmű
Ötletes, kéményhatáson alapuló szélkerék megoldás, amely egyben a rá eső napenergiát is hasznosítja.

Lehetséges lenne, hogy a szélerőműveket ne a szél, hanem a nap ereje táplálja? Dubaiban talán igen. A Rebar Csoport Land Art Generator Initiative versenyre készült pályaműve a villamos energia termelése mellett szélorgonaként is funkcionál, mivel belsejében orgonasípokat helyeztek el.

Ras Al Khor vadrezervátum Dubai közelébenA Land Art Generator kezdeményezés lényege hogy olyan művészi, egyben megújuló energia erőművek jöjjenek létre, melyek a természet károsítása nélkül harmonikusan illeszkednek környezetükbe. A Rebar csoport által készített esztétikus nap-szélerőművek koncepcióját a tervezett Dubai telepítés közvetlen közelében található, Ras al Khor vadrezervátumban élő fekete kárókatona (madár) alakja ihlette.

A furcsa formájú tornyokat Dél felé tájolják, ebben az irányban hasasodnak ki, hogy a napsugarak minél meredekebb szögben érkezzhessenek a felületükre. Működésük alapja a kétrétegű hajlított falazás, üreges belsővel. Az ötlet a kéményhatáson alapul, melynek lényege, hogy a dupla falú szerkezetben felmelegedő levegő akár a kéményekben, csak felfelé tud távozni, ekkor pedig meghajtja a szerkezet tetején található turbinát. A hideg levegő utánpótlása pedig a homorú, árnyékos oldalon, a szerkezet alján elhelyezett nyílásokon keresztül valósulna meg.

Becsült energiatermelés mértéke

A látogatói élményről a kimeneti oldalon elhelyezett 3 orgonasíp gondoskodik, amelynek hangszínén az emberek kedvükre változtathatnak a szerkezet lábánál elhelyezett karok segítségével.
Hatástanulmány nem készült a zene környezetre gyakorolt esetleges káros hatásairól, de az elképzelés mindenképpen alkalmas annak bemutatására, hogy egy kreatív ötletet miként lehet a megújuló energiával összehozni a fenntarthatóság jegyében.

Az orgonasípok hangjának módosításaA kéményhatást kihasználó megoldások előnyösek lehetnek a kevés széllel, ellenben sok napsütéssel megáldott területek számára, mivel a napelemes rendszereknél olcsóbb a kialakításuk. Hazánk is azok közé a területek közé tartozik, ahol az alföldeken viszonylag sokat süt a nap, viszont stabil szél nemigen fúj, így a fenti megoldáshoz hasonló ötleteteknek nálunk is lenne létjogosultsága.

Forrás: Rebar
Utoljára módosítva: 2010. december 11. @ 09:59

Hozzászólások:

 • zsika

  az ilyen kéményefektusos ötletek szerintem nagyn jók, remélem elterjednek valamikor

  zsika
  #1 | 2010. október 05. @ 18:47
 • EvangelinaAyala

  Cars and houses are not very cheap and not everybody can buy it. Nevertheless, business loans was invented to support different people in such situations.

  EvangelinaAyala
  #2 | 2011. június 03. @ 12:42
 • uvtXTFxaoV

  CgBNKA yoalsttieyvb

  uvtXTFxaoV
  #3 | 2011. július 03. @ 09:55
 • dzVsvJYflC

  E5a2NV , [url=http://acoskarvrphn.com/]acoskarvrphn[/url], [link=http://deibhkeupdxp.com/]deibhkeupdxp[/link], http://qagqwmhgmwci.com/

  dzVsvJYflC
  #4 | 2011. július 03. @ 15:23
 • iDWCWMXqocYCW

  Yl0dCM hmxcxgosrkeu

  iDWCWMXqocYCW
  #5 | 2011. július 04. @ 14:05
 • XRToEsHokWLOXBAy

  gJOHFU , [url=http://fhipgbyydhxr.com/]fhipgbyydhxr[/url], [link=http://sovphucajigm.com/]sovphucajigm[/link], http://depqfhoznsrl.com/

  XRToEsHokWLOXBAy
  #6 | 2011. július 05. @ 15:29

Szóljon hozzá Ön is!

Nincs szükség regisztrációra!
Egyszerűen csak írja meg hozzászólását és küldje el. Véleménye vagy hozzászólása azonnal megjelenik az oldalon.


Hírarchívum
Kövesd az Aeco-t a Twitteren!
powered by Saurus FREE CMS