Napkollektor házilag

Cikk mentése a konyvjelzők közé
Cikk nyomtatása
Cikk elküldése levélben
Napkollektor házilag
Szerkezetkész házilag készített napkollektor tesztelés közben. A napkollektor hatékonysága a 38%-ot is elérte.

Kíváncsi rá hogyan működik egy napkollektor, vagy csak szeret barkácsolni? Készítsen Ön is napkollektort házilag, ismerje meg a napkollektor készítés titkait, a napkollektorok működési mechanizmusát és hogy milyen hatékony napkollektor készíthető el akár a ház hátsó udvarán.

Napkollektor házilag

3.9 p.5

10450 szavazat alapján

Értékelje Ön is a leírást, vagy írja meg véleményét.

Gyakran felmerül bennünk a kérdés, nem tudnánk-e ehhez, vagy ahhoz a készülékhez hasonlót magunk is elkészíteni lényegesen olcsóbban, mint amennyiért a gyári változatot megvásárolhatjuk.
A környezettudatos, takarékos, némi műszaki vénával megáldott emberekben pedig még az átlagosnál is gyakrabban merül fel ez a kérdés. Ez alól a napkollektor építése sem kivétel, aminek egy házi verziója megfelelő szaktudás, elszántság és némi barkácskészség segítségével tényleg megvalósítható házilag is.

Mielőtt belevágnánk egy napkollektor házilag történő kivitelezésébe, fontos tudni, hogy egy komoly, egész évben használható rendszer elkészítése mindenféleképpen szaktudást igényel. Egy ilyen rendszer elkészítése során nem csak a rendes működésre, hanem az esetleges üzemzavarokra, pl.: túlmelegedésre, túlnyomás fellépésére is fel kell készülni.
Ezzel együtt a napkollektor alapvetően egyszerű működési elvét egy egyszerűbb, házilag elkészített napkollektor segítségével is kipróbálhatjuk, tesztelhetjük.

Koncepció - napkollektor készítés házilag, légkamrás polikarbonát lemezből

Légkamrás polikarbonát lemezSzámos különböző napkollektor szerelési és építési leírást találhatunk az interneten. Vannak közöttük igen egyszerű kialakításúak, de igazán komoly házilag készített rézcsöves síkkollektorokat is találhatunk. A kivitelezési nehézségeket, költségeket, anyag- és szerszámigényt figyelembe véve egy olyan verziót mutatunk be, amely egy jól felszerelt házi barkácsműhely kellékeivel elkészíthető és nem igényel komolyabb szaktudást, mint például rézcső forrasztását.

Egy napkollektor házilag történő elkészítésekor az egyik legfontosabb kérdés a hőelnyelő réteg konstrukciójának kiválasztása. A rézcsőből forrasztott megoldások időtállóak, emiatt speciális szaktudást és szerszámokat igényel egy ilyen napkollektor készítése. A különböző műanyag csövekből készült csőkígyók pedig rendszerint nem elég hatékonyak, így nem képesek elég nagy felületről összegyűjteni a hőt.

Napkollektor készítés házilag- KoncepcióAz itt bemutatásra kerülő házi napkollektor hőcserélő felülete légkamrás polikarbonát lemezből készül. Ez egy üreges műanyag tábla, amely tetszőleges méretűre szabható. A két végén nyitott cellák hosszanti irányban végigfutnak az egész műanyag táblán, amely a felhasználást ideálissá teszi egy házilag készített napkollektor esetén. A légkamrás lemez további előnye, hogy széles hőmérséklet-tartományban: -40°C - +120°C között felhasználható.
Amennyiben a napkollektorban keringő folyadék be- és kivezetése a táblába szivárgásmentesen megoldható, egy igen hatékony házi készítésű napkollektorra tehetünk szert.

A napkollektor építés alapanyagai

Napkollektor építés alapanyagai

 • 1 db - 560x2300 mm méretű, 8 mm vastag polikarbonát lemez
 • 1 1/4" ABS cső legalább 1200mm (ne használjon PVC csövet, mert meglágyúlhat a hőtől)
 • 4 db kupak az ABS cső végeire
 • 2 db 1/2" csőcsatlakozó
 • 1 tubus sziloplaszt (esetleg hőálló)
 • 1 palack matt fekete festék
 • 4-5 m 5/8" kerti locsolocső

A napkollektor szerelés lépései

Figyelem! Olvassa el az alábbi leírást és csak saját felelősségére, kizárólag abban az esetben végezze el az utasításokat, amennyiben megvan a megfelelő képessége a házi napkollektor építés biztonságos elvégzéséhez. A folyamat során fordítson különös figyelmet a munkavédelmi előírások betartására! Továbbá vegye figyelmbe, hogy a kollektorban keringő víz nem alkalmas emberi fogyasztásra!
 • 1.
  A légkamrás lemezt vágja megfelelő méretre. Az aláutalunk készített házi napkollektor 1.3 m2 hőcserélő felülettel rendelkezik, amihez egy 560x2300 mm méretű légkamrás lemezt használtunk fel.
 • 2.
  Az ABS csőből vágjon le két darabot. A csöveknek pontosan olyan szélesnek kell lenni, mint a polikarbonát panel maga, plusz a cső lezárásához szükséges kupakok szélessége.
 • 3.
  A csövek lezárásához használt négy kupak közül kettőn készítsünk egy akkora lyukat, amibe a csőtoldalékoknak éppen megfelel. A viszonylag kemény ABS anyag miatt érdemes több lépésben, növekvő átmerővel elkészíteni a furatokat.
  napkollektor házilag szerelés 3
 • 4.
  A kupakokba helyezzük bele a csőtoldalékokat, melyekre később a slagot fogjuk csatlakoztatni.
 • 5.
  A már levágott ABS csövek végére készítsünk a kupakokon lévő furattal megegyező méretű bemetszést. Ez teszi lehetővé, hogy a már elkészített kupakokat pontosan a csövek végére tudjuk helyezni. Ezt a fél furatot akár a csövek vágásakor, a 2. lépés alkalmával is elkészíthetjük.
  napkollektor házilag szerelés 5
 • 6.
  Körfűrészt használva vágjunk ketté a csöveket. Fontos, hogy a vágás egyenes legyen, mert a napkollektorunk annyira fog jól tömíteni, amennyire ezt a vágást szépen végeztük el. Fontos figyelni rá, hogy a a kupak illesztését elősegítő félkör bemetszés a vágás irányára merőlegesen helyezkedjen el.
  napkollektor házilag szerelés 6
 • 7.
  A csöveken végigfutó bemetszést végezzük el a kupakokon is.
  napkollektor házilag szerelés 7
 • 8.
  Ha csöveken és a kupakokon minden előkészítő feladatot elvégeztünk, csináljunk egy illesztési próbát. Az összes illesztési felületnek jól kell passzolnia, ha valami nem sikerült jól, akkor azt még ebben a fázisban érdemes javítani.
 • 9.
  Ha a kupakok jól illeszkednek, illesszük be a légkamrás lemezt is a csövek közé. Ellenőrizzük ismét az illesztések pontosságát.
  napkollektor házilag szerelés 9
 • 10.
  Ha meggyőződtünk róla, hogy minden jól illeszkedik, jöhet a házi napkollektor panel ragasztása, szigetelése. Minden illeszkedő felületet jól kenjünk be sziloplaszttal az összeillesztés előtt, és a már összerakott elemeket ismét tömítsük.
  napkollektor házilag szerelés 10
 • 11.
  Ismételjük meg a összeszerelést és szigetelést a napkollektor panel másik végén is.
  napkollektor házilag szerelés 11
 • 12.
  Hagyjuk száradni a kötőanyagot 24 órán át.
 • 13.
  Miután megszáradt a ragasztó, csatlakoztassuk a locsolócsövet a házilag készített napkollektor két végére.
 • 14.
  Töltsük fel a panelt vízzel és nézzük meg nem szivárog e valahol. A kollektor buborékmentes feltöltésének módját lásd lejebb.
  napkollektor házilag szerelés 14
 • 15.
  Amennyiben szivárgást észlelünk, eresszük le a vizet, hagyjuk megszáradni a szivárgás helyét és szigeteljük ismét az érintett helyeken. A javításoknak is hagyjunk 24 órát a száradásra.
 • 16.
  Amennyiben a későbbiekben szeretnénk kiszámolni az elkészült napkollektor hatékonyságát, ekkor érdemes lemérni, hogy mennyi folyadékot tartalmaz a rendszer. Töltsük fel a rendszert vízzel és mérjük meg mennyi vizet vett fel. A számításba a csövekben lévő vizet is bele kell venni.
 • 17.
  Amennyibe az összes szivárgást sikerült megszüntetni, eresszük le a vizet a rendszerből és a kollektor felületét fessük le feketére.

A keret elkészítése

A napkollektor házilag készített változatát gyakorlatilag az előző lépések során már elkészítettük, a lényegi munkát elvégeztük. A napkollektorunk már így is működőképes lenne, de ha egy keretbe helyezzük, sokkal tartósabb lehet. Továbbá a keret által létrehozott üvegházhatásnak köszönhetően hatékonyabb is lesz, több hőt tudunk majd csapdába ejteni vele.

 • 1.
  Legalább 50 mm-es fűrészáruból készítsünk keretet a kollektor számára. A keret minden irányban legyen nagyobb az elkészített panelnál, hogy az elférjen benne, továbbá hosszanti irányba a műanyag jelentős hőtágulására is számítani kell.
 • 2.
  A keret egyik oldalát borítsuk be valamilyen átlátszó anyaggal. A napkollektor házi teszt jellege miatt mi csak műanyag fóliát használtunk, de ennél tartósabb, átlátszó műanyag tábla is használható.
  napkollektor házilag szerelés 3
 • 3.
  Készítsük el a panel hátulját is. Ehhez érdemes a kerettel megegyező méretű 3-5 mm vastag rétegelt lemezt használni, ami megfelelő tartást biztosít a napkollektornak.
  napkollektor házilag szerelés 3
 • 4.
  Szigeteljük kollektor hátulját. Ezzel növelhetjük a hatékonyságot, továbbá ha a szigetelést úgy vágjuk méretre, hogy a kollektor ki/bevezető csövei alatt már ne legyen szigetelés, akkor a légkamrás lemez felfekszik a szigetelésre, és nem kell attól félnünk, hogy a tömítések sérülhetnek mozgatás során.
  napkollektor házilag szerelés 3
 • 5.
  Végezzünk ismét egy teszt illesztést. A rétegelt lemez hátlapon készítsünk furatokat a folyadék ki és bevezetési pontjaihoz. Figyeljünk rá hogy a furatok elég nagyok legyenek. Erre a hőtágulás miatt van szükség. A műanyagoknak nagy a hőtágulása, amit ha meggátolunk szivárgáshoz vezethet.
  napkollektor házilag szerelés 5
 • 6.
  Ez után következik a napkollektor szerelése. A hátlapra erősített kollektorra helyezzük rá a keretet, és az egészet erősítsük egymáshoz. Figyeljünk rá, hogy oldható kötéseket használjunk, mert előfordulhat, hogy még szét kell szednünk a rendszert. Ezzel elkészült a házilag épített napkollektorunk, és kezdődhet az üzembe helyezés.

A panel feltöltése folyadékkal

A házi napkollektor panel buborékmentes feltöltése könnyebb dolognak tűnhet, mint amilyen valójában. A légkamrás lemez tökéletes feltöltése nem egyszerű feladat a keskeny légkamrák miatt, de ha alábbi lépéseket betartjuk, könnyen megoldható.

 • 1.
  A panel egyik oldalát emeljük fel, pl. helyezzük egy székre, vagy bakra.
 • 2.
  A későbbi meleg vizet tartalmazó tartályt tegyük magasabbra, mint a panel legmagasabb pontja van és vezessük bele a panel tetejéből kijövő csövet.
 • 3.
  A panel alján lévő csövet csatlakoztassuk egy csaphoz és szép lassan kezdjük el feltölteni a rendszert vízzel.
 • 4.
  Folyamatosan figyeljük, hogyan töltődik fel a panel. A panel feltöltése után a tartályt is töltsük meg vízzel.
 • 5.
  Miközben a tartályt töltjük, döntögessük meg a panelt oldalirányba úgy, hogy a felső vízkivezetés legyen a legmagasabb pont. Ezzel segíthetünk a maradék levegőnek is távozni.
 • 6.
  Amikor már nem jön levegő a panelből, visszahelyezhető az eredeti pozíciójába.
 • 7.
  Zárjuk el a csapot, majd az alsó csövet valamivel szorítsuk el, hogy ne tudjon belőle kifolyni a víz.
 • 8.
  Emeljük fel a az alsó cső végét a tartály vízszintje fölé és engedjük el a szorítást. Ebben a pillanatban a csőben a vízszint kicsit lejjebb fog menni és levegő kerül a csőbe. Ezután szép lassan engedjük a cső végét lefelé a tartály vízszintje alá. Amint elérjük a tartály vízszintjét a csőből ki fog szorulni a levegő. Ekkor az ujjunkkal légmentesen zárjuk le a cső végét ás helyezzük azt a tartályba, a tartályban lévő folyadék szintje alá, hogy levegő már ne kerülhessen a csőbe.
 • 9.
  A csöveket a tartályban úgy helyezzük el, hogy a panel aljába vezető cső a tartály aljáról szívja ki a vizet, míg a panel tétjéről érkező cső a tartály tetejére (a vízszint alá) táplálja be a meleg vizet. Fontos hogy a csövek a vízszint alatt legyenek, mert egyéb esetben levegő kerülhet a rendszerbe, ami megállítja a cirkulációt.

Ön készítene napkollektort házilag a leírás alapján?
Ossza meg velünk véleményét a hozzászólások között!
Az oldal az Iwilltry.org kizárólagos engedélyével jelenik meg: I will try

Tesztelés - egy házilag épített, olcsó napkollektor hatékonysága

Amennyiben a rendszerből sikerült minden levegőt eltávolítani és elegendő napsugárzás éri a panelt, a víz áramlása szinte azonnal beindul a termo szifonhatásnak köszönhetően.

 • 1.
  Fordítsuk a panelt a nap felé, majd az egyik végét kicsit emeljük meg. Fontos hogy a tartályt minden esetben a panel legmagasabb pontja felett helyezzük el.
  napkollektor házilag szerelés 3
 • 2.
  Amennyiben a termo szifonhatás beindult és a víz keringeni kezd, a panel tetejéből kijövő cső meleg lesz, míg az alul elhelyezkedő cső hideg marad. Amennyiben nem érzi a hőmérséklet különbséget, akkor a cirkuláció nem indult meg, amit valószínűleg légbuborékok okozhatnak.
  napkollektor házilag szerelés 3
 • 3.
  Amint a cirkuláció beindult egy digitális hőmérő segítségével mérhetjük a vízhőmérsékletet. A hőmérő végét a tartályban lévő csövek végébe bedugva a kimenő és befolyó vízhőmérsékleteket is mérhetjük. A teszt kezdetén a kollektorba befolyó hőmérséklet Tin =23°C volt, a kifolyó Tout=50.7°C
  napkollektor házilag szerelés 3
 • 4.
  Mérjük folyamatosan, legalább egy órán keresztül a Tin értékét, amíg a hőmérséklet stabilizálódik, állandóvá nem válik.

Házi napkollektor - Tin változása

Ahogyan az ábra is mutatja a kezdeti 23°C-os vizet

 • egy óra alatt szintén 23°C-al 46°C-ra sikerült felmelegíteni.
 • A tiszta víz hőkapacitása Cvíz= 4.18 kJ/kg/°C
 • A rendszerben körülbelül 20kg víz volt,
 • így a víz melegítésére felhasznált energia mennyisége: 4.18 kJ/kg/°C x 20 kg x 23 °C / 3600 sec = 0.53 kW, vagyis 530 Watt volt.

Hatékonyság:

A rendszer által megtermelt energia mennyiségéből már könnyedén meghatározhatjuk annak hatékonyságát. Ha tudjuk, hány négyzetméteres a panel, és ismerjük a teszt ideje alatt mért napasugárzás 1m2-re vonatkozó mértékét, könnyen kiszámíthatjuk hogy a panel felületére eső napsugárzás mekkora hányadát volt képes a panelünk a víz melegítésére fordítani.

A teszt során a besugárzás 1400 Watt/m2 volt, a panel felülete pedig 1.4 m2. Ezek alapján a házilag készített panel hatékonysága = 530 Watts / 1400 Watts = 0.378, vagyis 38%. Ez elég szép eredmény egy házilag épített napkollektor számára.

A teszt során tapasztalt besugárzás mennyiségéről például innen kaphatunk számszerű eredményt.

Ön készítene napkollektort házilag az eredmények alapján?
Ossza meg velünk véleményét a hozzászólások között!

Eredmény

Annak ellenére, hogy csak egy garázsban elkészíthető házi napkollektort mutattunk be, nagyon szép eredményeket érhetünk el egy ilyen szerkezettel is. A magas hatékonyság és a siker titka a konstrukcióban, a légkamrás lemezben keresendő, mivel a kollektor sok kis sűrűn elhelyezkedő kamrának köszönhetően nagyon sikeresen képes a napsugárzást elnyelni.

Persze nem árt észben tartanunk, hogy a bemutatott napkollektor minden bizonnyal nem túl tartós szerkezet és sokkal komolyabb szerkezetekre lenne szükségünk ahhoz, hogy egy ilyen házi napkollektort tartósan munkába állítsunk az otthonunkban.
Legnagyobb hátránya talán a kezdetleges szigetelésben rejlik és abban, hogy a sziloplasztos szigeteléssel érintkező folyadék miatt a rendszerben keringő víz emberi fogyasztásra és felhasználásra alkalmatlan. Tehát amennyiben emberi fogyasztásra alkalmas melegvizet szeretnénk előállítani, mindenféleképpen szükséges lenne egy komolyabb, belső hőcserélővel ellátott tartály készítése.

Hozzászólások:

 • Horváth Imre

  Régen gondoltam már erre! Nagyon tetszik, hogy közzétették a létesítést.
  Most kaptam egy árajánlatot, ahol hihetetlen összeget írnak. Jó lenne egy magyar vállalkozás, aki nem akar ezen meggazdagodni hirtelen.
  Aki a leírtak alapján pl. az anyagokat összeállítva leszállítaná, utánvétes szállítással, esetleg előszerelve. Sok megrendelése lenne, így olcsóbban, gyorsan lehetne a vízmelegítés gázigényét részben kiváltani.

  Horváth Imre
  Napkollektor házilag#1 | 2011. január 25. @ 09:22
 • Fehér Balázs

  Igen csinálok egyet levegőset már csináltam.Eszt rálehet e csatlakoztatni vilanybojlera meleg viz rásegitésre.

  Fehér Balázs
  Napkollektor házilag#2 | 2011. január 25. @ 10:12
 • eco

  Kedves Blázs,
  Ez a leírás inkább csak tesztelésre alkamas modell készítésére való. Egy termelő házi napkollektor esetében sok más dologra is figyelni kell, amie ez a leírás nem terjed ki. A sörkollektor inkább elkészíthető olyan formában is, ami valóban fűtésre is használható.

  eco
  Napkollektor házilag#3 | 2011. január 25. @ 14:46
 • Püspök Zoli

  Nem szeretnék kukacoskodni de a cellás lemez ABS csőbe való beillesztése szerintem a konstrukció kritikus gyenge pontja.Folyadékkal való működtetést hosszú távon nem fogja bírni.

  Püspök Zoli
  Napkollektor házilag#4 | 2011. február 23. @ 08:52
 • Elek Imre

  Üdv! Első olvasatra nekem kicsit zavaros, pedig félig-meddig benne vagyok a hasonlo munkákban. Az a baj hogy aki leirta az feltételezi hogy ismerjük a napkollektorokat, ill. müködésüket. Szerintem ezek alapján nem lehet megcsinálni egykönnyen, de még átolvasom ujra.

  Elek Imre
  Napkollektor házilag#5 | 2011. február 24. @ 08:12
 • Kollár Pál László

  Minden képen fogok a nyáron készíteni legalább egy db-t.

  Kollár Pál László
  Napkollektor házilag#6 | 2011. március 01. @ 14:06
 • Vidó Lajos

  Tetszik az egyszerűsége! Na és a hatásfoka! A sziloplasztot nem lehetne pvc ragasztóval kiváltani? Szerintem tartósabb.

  Vidó Lajos
  Napkollektor házilag#7 | 2011. március 22. @ 08:35
 • Badzsa

  MInd szep es jo,de mekora nyomast bir ki a plexi panel?

  Badzsa
  Napkollektor házilag#8 | 2011. április 20. @ 14:31
 • David

  Ez egy zseniális ötlet. Amennyiben a tartály(hűtőtáska) nyitott, nem kell félni a nyomásnövekedéstől, ha meg zárt, egy házi biztonsági szelepet be lehet építeni a rendszerbe.

  Egyébként a PVC ragasztó nem fogja meg az ABS-t.
  Az ABS meg nem Plexi(PMMA)

  David
  Napkollektor házilag#9 | 2011. április 23. @ 19:29
 • Geiger Attila

  Kedves Horváth Imre!
  Szeretnék Önnel kapcsolatba lépni.Ha véletlenül ujra jelentkezne az oldalon, kérem írjon a következő címre: geiger64@gmail.com Köszönettel,Geiger Attila

  Geiger Attila
  Napkollektor házilag#10 | 2011. május 12. @ 21:54
 • nyjohn

  Hol lehet ABS csövet, lezáró kupakot, csőtoldalékot beszerezni?

  nyjohn
  Napkollektor házilag#11 | 2011. június 10. @ 21:29
 • Bicsak Gabor

  Igen én készitenék napkollektort csak nincs meg rá a szerszámom.És meg az a kérdésem hogy ezt normál vezeték nyomás alatt is szigetel? Ha lehetséges akkor kapcsolatba szeretnek kerulni onnel mert volna meg kerdesem.A yahoo mesenger cimen bicsakgabor

  Bicsak Gabor
  Napkollektor házilag#12 | 2011. június 12. @ 17:27
 • Napkollektor házilag#13 | 2011. június 22. @ 21:10
 • Hagymási Zoltán

  T. Megpróbálkozom,de nem tudom honnan szerezzem be a hozzávaló anyagokat? Köszönettel: Hagymási Zoltán.

  Hagymási Zoltán
  Napkollektor házilag#14 | 2011. június 26. @ 12:50
 • csüdöm árpád

  2-napkollektor rendszerem müködik és pontosan ilyenre és igy készitve gondoltam .fagyállóval és egy puffer tartállyal télen is működik.

  csüdöm árpád
  Napkollektor házilag#15 | 2011. június 28. @ 06:41
 • Vadász

  Tisztelt Csüdöm Árpád!
  Lenne egy kérdésem. A mattfekete festéket a légkamrás lemez külső felére, vagy a szigetelés felőli oldalára fújta. Köszönöm a válaszát
  Vadász B

  Vadász
  Napkollektor házilag#16 | 2011. június 28. @ 12:00
 • dHTuDYjiMaXzayOdn

  Superbly illumiaintng data here, thanks!

  dHTuDYjiMaXzayOdn
  Napkollektor házilag#17 | 2011. július 01. @ 11:32
 • Napkollektor házilag#18 | 2011. július 01. @ 18:01
 • Napkollektor házilag#19 | 2011. július 02. @ 15:41
 • QBJikCUpAfWZXSq

  V3yvSx kxjjdysbgvps

  QBJikCUpAfWZXSq
  Napkollektor házilag#20 | 2011. július 04. @ 12:16
 •  Sz...... András

  Sziasztok! Elsősorban a tárgyban szereplő kollektor gyártójától kérdezném, hogy ezzel boylert vizét is lehetne-e melegíteni? Szerintem igen, de a panel hamar elvízkövesedne.
  Nem írtad, hogy mire használod, arra gondoltam, hogy mivel szintes a házam, kívülre a falra lehetne szerelni napos oldalra úgy, hogy belül feljebb lenne a radiátor, szerintem melegítené a radiátor vizét.
  Köszi a válaszokat.

  Sz...... András
  Napkollektor házilag#21 | 2011. július 27. @ 12:02
 • Sz.... András

  Fehér Balázstól kérdezném, hogy a levegős mennyire jó, vagyis érdemes-e vele foglalkozni? Már összegyűjtöttem jó pár sörös dobozt. Smile) köszi a választ.

  Sz.... András
  Napkollektor házilag#22 | 2011. július 27. @ 12:04
 • laci

  Én olyan vizes kollektorokat láttam a Balatonon, ami közönséges fekete PVC csőből, amit a ví bekötéseknél használnak
  készült. Kb 1.5x1.5m fa keretbe van spirálszerűen elhelyezve. Esztétikus és olcsó, és még a tágulást is bírja.

  Szép napot Laci

  laci
  Napkollektor házilag#23 | 2011. szeptember 12. @ 17:36
 • laci

  Még néhány szót a szilicium alapú kollektorokról.Nagyon kicsi a teljesítménye és egyenáram.Kapcsoló üzemű átalakítók max. hatásfoka 70%
  és nem 50Hz.Azonkívül nagyon villám veszélyes.

  Üdv Laci

  laci
  Napkollektor házilag#24 | 2011. szeptember 12. @ 17:42
 • laci

  Ideális esetben a napból 1700W/m2 jutna a földre.Ebbő a fele elveszik a légkör szennyezetségében.
  Én egy kb 1m Tv parabolát béleltem (nem offszet tükör). ki tükörfóliával. A fókuszába egy 1L vizes tartályt tettem, amit néhány perc alatt felforralt.Sajnos ehhez egy napkövető mechanika kell.Vitorlázóknak ajánlom kávéfőzésre.

  Üdv. Laci

  laci
  Napkollektor házilag#25 | 2011. szeptember 12. @ 17:55
 • Napkollektor házilag#26 | 2011. október 04. @ 21:36
 • Napkollektor házilag#27 | 2011. október 27. @ 08:59
 • Napkollektor házilag#28 | 2011. november 04. @ 18:51
 • R .Laci sk.

  Sziasztok.Engem is foglalkoztat a napenergiás vízmelegítés.5 éve építettem egy műanyagcsöves napkolektort,ami240m 3/4collos padlófűztés- csőből van 1x7m-es táblára csigaszerűen felfogatva.Nyáron ezzel melegítem a medence vizét.16 l/perc átfolyással 2°c fokot emel a víz hőmérsékletén.Kerti zuhanyozásra pedig egyszerüen tökéletes kútról üzemeltetve

  R .Laci sk.
  Napkollektor házilag#29 | 2011. november 20. @ 21:26
 • andras

  Milyen festékkel van befestve a vízjáratos PC lemez?

  andras
  Napkollektor házilag#30 | 2011. november 27. @ 14:20
 • Johnny

  Tisztelt R .Laci: én is ilyen kollektort készülök építeni. Érdeklődnék, hogy zárt rendszerben működik vagy a medence vízét forgatja a csőkígyóban és folyamatosan megy-e a keringetés?

  Johnny
  Napkollektor házilag#31 | 2011. december 14. @ 13:30
 • Nagy Andras

  Foglalkoztat a dolog de nem tudom hogy a légkamrás lemezt hol kapható ?

  Nagy Andras
  Napkollektor házilag#32 | 2012. január 15. @ 19:16
 • Bartuszek Bálint

  Úgy tudom, bizonyos festékek anyagai idővel megeszik a polikarbonátot. Milyen festéket lehet illetve érdemes használni?

  Bartuszek Bálint
  Napkollektor házilag#33 | 2012. február 09. @ 09:50
 • Kiss Gyula

  A sörkollektor készitése elég sok időbe telik. Én gyugdijas vagyok, tehát időmilliomos.
  Maga a munka nem jár szeméttel, piszokkal. Én a tömbházlakásunkban szerelem össze és a feleségem még nem dobott ki.
  Csak olyan amatőr barkácsoló fogjon hozzá, aki - mondjuk - 1 perc alatt egy lemeztáblából káromkodás és kéz elvágás nélkül ki tud vágni lemezollóval egy 5 cm sugarú kört.
  Ha valaki most akar hozzáfogni, jelezze mert sok jo tanáccsal tudom ellátni.

  Tisztelettel.

  Kiss Gyula
  Napkollektor házilag#34 | 2012. február 19. @ 11:52
 • Bodrogi László

  Tökéletes és vonzó lehetőség! Némi hely,idő és szerszám igénye nem veszélyes.

  Bodrogi László
  Napkollektor házilag#35 | 2012. február 27. @ 13:02
 • Laboda Laci /Nyuggger/

  Sziasztok! Én is nyugdijas vagyok tehát idő ezerrel. Régóta nézegetem és érik bennem a "zöldség". Ez a műanyag panel ötlet zseniális! A gyárihoz képest "apró pénz" már csak az érdekelne, hogy egy rézcső spirállal a vill. bolylerbe mennyire lenne hatásos? Üdv

  Laboda Laci /Nyuggger/
  Napkollektor házilag#36 | 2012. március 01. @ 18:02
 • Doki7

  A már egyszer feltett kérdést szeretném megismételni én is, hogy a matt fekete festéket a légkamrás lemez külső felére, vagy a szigetelés felőli oldalára kell fújni? Köszönöm: Doki

  Doki7
  Napkollektor házilag#37 | 2012. március 28. @ 13:25
 • Vig sándor

  érdekelne hogy ezt a verziót hozzá lehet e kötni a víz hálózathoz nyomás alá köszönöm.és hogy nagyobb légkamrás lemezzel is meg csinálható.Elöre is köszi.

  Vig sándor
  Napkollektor házilag#38 | 2012. március 30. @ 08:09
 • Zigi

  Szerintem felesleges fekete festékre költeni és ha már zölden gondolkodunk káros is a környezetre.
  Megfelelő méretűre vágott fekete kertészeti fólia a szigetelésre terítve megteszi...

  Zigi
  Napkollektor házilag#39 | 2012. április 24. @ 08:10
 • Jozsef Andras

  Udv tisztelettel> Aszt szeretnem megtudniha a napkollektort osszekotom a bjlerral zart fofmaba vagyis nem szerpentinnel menyire esz elfogathato az eredmeny. Kosz.elore is

  Jozsef Andras
  Napkollektor házilag#40 | 2012. május 03. @ 21:57
 • tequila111

  Ami bejön az utcáról cső ( KPE )cső.Asszem két colos.Na én ezzel a módszerrel csinálnék napkollektort.Akinek van helye,pl kerítésre erősítve oda vissza kétszer,háromszor ,négyszer végigfuttatva azon,(vagy a garázs tetejére feltekercselve) lenne elegendő felület a nap számára. Előnye,hogy bírja a nyomást,mehetne egyből hálózatból,eleve fekete így nem kell festeni,lehet hozzá kapni mindenféle csatlakozót.Hátránya,hogy télen nem műkszik a dolog ( mivel megfagyna benne a víz.
  Hali !

  tequila111
  Napkollektor házilag#41 | 2012. június 05. @ 11:10
 • csőszerelő

  Üdv! Elsó ránézésre ez a rendszer kizárólag nyitott rendszerre alkalmas. A sziloplaszt nem kifejezetten köt hozzá sem PVC, sem KPE csőhöz, a nyomást pedig abszolút nem bírja. A különböző anyagok hőtágulása miatt el fog válni a ragasztott felület. A PVC ragasztó nem rugalmas, ezért az sem ajánlott ilyesféle alkalmazásra.

  csőszerelő
  Napkollektor házilag#42 | 2012. június 17. @ 19:44
 • szabados géza

  Nekem 2 éve működik a konyhai mosogatóba van bekötve átfolyásos boyler csapteleppel. Javaslom a kollektor kér legszélső csatornáját kitölteni silopasztal mert hajlamos kirepedni. Szélvédő ragasztó jobb a silonál.

  szabados géza
  Napkollektor házilag#43 | 2012. július 16. @ 09:56
 • szalaym  Sziasztok, sok ötletet kaptam a házi kollektor építésről. Viszont én is leltem egy YouTube os videót, ahol a grünpoweresek megépítettek egy házi kollektort üdítős üvegekből és Pvc csövekből. Érdemes megnézni és még működik is !

  http://www.youtube.com/watch?v=BBmQRGfCVWE

  szalaym
  Napkollektor házilag#44 | 2012. augusztus 23. @ 11:02
 • A Tengerész

  Szinte ugyanilyet csináltam jó pár évvel ezelőtt, mert nekem is beugrott az ötlet a polikarbonát lemezzel. Én PVC csőből csináltam az alsó és felső gyűjtőket és epoxival ragasztottam. Nem bírt ki csak egy szezont, mert szétment a ragasztásnál, pedig mindössze ha 1m vízoszlop nyomás volt rajta. Szerintem a fekete cső itt sem ABS hanem KPE, És erősen kétlem, hogy a Sziloplaszt kellőképpen össze fogja ragasztani A polikarbonátot a polietilénnel.

  A Tengerész
  Napkollektor házilag#45 | 2012. augusztus 24. @ 23:58
 • nEqzhtXQRQxuLGNydW

  Panka szerint:Kedves Riche1rd!Szerintem e1ttekinthetőbb lenne egy pdf-be sztnzeskeeri, amiben van mf3d mindent elmagyare1zni, belinkelni a videf3kat, stb. Most e1tne9ztem a csomagot, e9s a videf3hoz el sem jutottam eddig (az az utolsf3, ha kinyitod a csomagot), e9s a neve ve9gződe9se uganfagy minta , mint mindegyiknek, eze9rt me1r re1 sem kattintottam Tudom, hogy ez egy kis plusz munka, de hidd el, ettől e1ttekinthetőbb lesz, e9s azoknak, akik kedve1ncsiak re1, megszokottabb, hiszen me1shol is edgy kapje1k az anyagokat.Most kicsit kesze-kuszaSmileEgye9bke9nt meg nagyon kedves tőled, hogy e9rdekel me1sok ve9leme9nye.Smilec9s nem utolsf3 sorban: a videf3itok nagyon hasznosak, eze9rt ce9lszerű mine9l tf6bb emberhez eljuttatni. Mivel ennek az oldalnak az a ce9lja, hogy segedtsen mindazoknak, akik mint mi, nulla marketing tude1ssal ve1gnak bele az online fczletbe, eze9rt me9g tervezem, hogy tf6bb videf3tokat is belinkelem egy-egy cikkbe. Biztos le1ttad, hogy akiket jf3 szedvvel aje1nlok, azoknak a hedrleve9l feliratkozf3 oldale1rf3l teszek be linket, hogy aki itt bukkan re1juk, tudja folyamatosan nyomon kf6vetni a munke1tokatSmileEgye9bke9nt prf3be1ltunk me1r marketinges segedtse9get pe9nze9rt ige9nybe venni az oldalunk sikeresebbe9 te9tele9hez, de megfizethető e1ron e9rdemi segedtse9get senki nem kedne1lt. A legtf6bben azt ve1laszolte1k a megkerese9sfcnkre, hogy e9rdemben nem tudunk hozze1je1rulni az oldal ne9pszerűsedte9se9hez . Ez aze9rt kfclf6nf6s, mert szinte konkurencia ne9lkfcli, amit csine1lunk (www.angyalmagustanoda.com), tehe1t szerintem egy profinak ez jf3 feladat.Olyan is volt, aki segedtett volna, de nagyon sokat ke9rt.Ezt aze9rt osztom meg veled, mert ha terme9kfejleszte9sen tf6ritek a fejeteket, akkor e9rdemes re1menni egy olyan (szerintem hatalmas) re9spiacra, ami a kezdő netes ve1llalkozf3k serege. Ők me9g nem tudnak sze1zezres nagyse1grendben rekle1mra kf6lteni, de hidd el, nyitottak SmileSzeretettelRazzanka

  nEqzhtXQRQxuLGNydW
  Napkollektor házilag#46 | 2012. szeptember 15. @ 15:25
 • APFkcZiEOawZMfQ

  lWpZAt bnipadglhovv

  APFkcZiEOawZMfQ
  Napkollektor házilag#47 | 2012. szeptember 15. @ 19:28
 • lLCnCOdW

  spbtwb , [url=http://pmphklwnjffm.com/]pmphklwnjffm[/url], [link=http://zbzuzcrqzemf.com/]zbzuzcrqzemf[/link], http://pellwcuvmcqv.com/

  lLCnCOdW
  Napkollektor házilag#48 | 2012. szeptember 16. @ 19:20
 • CVjdYrjz

  jsvCht omwamgbnenzu

  CVjdYrjz
  Napkollektor házilag#49 | 2012. szeptember 18. @ 13:05
 • izNMCxcUjhCE

  EZef7Z , [url=http://zznuiigheyzd.com/]zznuiigheyzd[/url], [link=http://mtvktyeuxwtx.com/]mtvktyeuxwtx[/link], http://qnplyuiompft.com/

  izNMCxcUjhCE
  Napkollektor házilag#50 | 2012. szeptember 19. @ 16:08

Szóljon hozzá Ön is!

Nincs szükség regisztrációra!
Egyszerűen csak írja meg hozzászólását és küldje el. Véleménye vagy hozzászólása azonnal megjelenik az oldalon.Utoljára módosítva: 2010. december 21. @ 15:28
Kövesd az Aeco-t a Twitteren!
powered by Saurus FREE CMS