Üdvözöljük! Lépjen be, vagy regisztráljon.


Belépés

Nemzetközi Dunanap 2010

Cikk mentése a konyvjelzők közé
Cikk nyomtatása
Cikk elküldése levélben
Nemzetközi Dunanap 2010
Duna menti országok művészeinek alkotása a Duna élővilágának megőrzése céljából.
Fotó: Harlamenkov Dmitrij

A Nemzetközi Duna Nap budapesti programjainak keretében a fővárosba érkezett a baden-württembergi művészek projektjeként elhíresült Dunatekercs, mely a Duna élővilágára és vízgazdálkodására hívta fel a figyelmet.

Budapesten, a Művészetek Palotája előtti téren festették tovább június 27-én és 28-án azt a 35 méter hosszú festővásznat, amely a Duna menti országok festőművészeinek köszönhetően egy népeket összekötő, közös művészeti alkotássá válik. Három német művész 2010 tavaszán indult el kajakkal a Duna-forrásától, Donaueschingenből. Útjuk a folyó Fekete-tengeri torkolatáig tart, amelyet szeptemberben terveznek elérni. A hajóban hozták magukkal a Dunatekercset. Mi is az a Dunatekercs? Az út során a Duna mentén arra kérték a helyi alkotókat, hogy csatlakozzanak hozzájuk és fessék meg gondolataikat a Dunáról a festővászonra. Az eseményhez az útvonal több városában kiállítások, akciók és előadások kapcsolódtak. A Dunatekercs útjáról egy blog is készült, ahol az utazó művészek rendszeresen tudósítottak az akcióról. Az esemény budapesti megjelenését a Fővárosi Önkormányzat szervezte a Tűzraktér köré csoportosuló fiatal alkotók közreműködésével.

A Nemzetközi Duna Nap célja, hogy felhívja a figyelmet erre a naponta használt és sokszor csak kihasznált folyóra, és ezáltal szolidaritást alakítson ki a folyó mentén élők között. 2004. június 29-én ünnepelték először ezt a napot, abból az alkalomból, hogy tíz évvel korábban írták alá a folyó és vízgyűjtője védelmében a Nemzetközi Duna Védelmi Egyezményt Szófiában. Az Duna Nap kezdeményezője a bécsi központú Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság, amelyet az egyezmény betartásának összehangolására, a fenntartható vízgazdálkodás és az ivóvízbázis megtartásának támogatására hívtak életre.

Az esemény mára már hagyománnyá vált, így idén már hetedszerre emlékeztünk meg e jelentős folyóról másik 14, a védelmi egyezményhez tartozó országgal együtt. A Duna Nap minden évben valamilyen téma jegyében zajlik. Az első évi szlogen a "Duna - híd a jövőbe" a társadalmi felelősségvállalás és fenntarthatóság jegyében az összefogás szükségességét fejezte ki.

„A Duna mentén fekvő egyik legjelentősebb városként törekednünk kell az ivóvízbázis megőrzésére. Ez nemzetközi együttműködés nélkül elképzelhetetlen.” - mondta Kardos Levente, a budapesti esemény szervezője a Főpolgármesteri Hivatal részéről.

A Dunatekercs kiválóan szimbolizálja a nemzetközi összefogást és a helyi közösségek közreműködésének fontosságát. Világos, hogy a vízminőség, az ivóvízbázis megőrzése vagy a nyári áradások miatt most különösen aktuális árvízvédelem területén is összehangolt, határon átívelő együttműködésre van szükség. A környezetvédelem, az édesvízkészlet és a biodiverzitás megőrzésének témája nem választható el a vízi szállítás, a vízenergia témájától. Az érdekek harmonizálására, integrált megközelítésre van szükség, a régióban élő közösségek érdekeinek figyelembevételével. A Dunatekercs a nemzetközi szolidaritás, a helyi közösségek Duna menti együttműködésének jelképe.

Ön szerint a művészet valóban segítheti környezeti értékeink megóvásában?
Ossza meg velünk véleményét a hozzászólások között!

Idén Budapesten és vidéken is további programokra is sor került a Nemzetközi Duna Nap keretében. További rendezvényeket tartottak Baján és Győrben. A hazai rendezvények általában 6-8 helyszínen zajlottak az elmúlt években a kormányzati és vízügyi szervek, valamint civil szervezetek szervezésében, és sok ezer résztvevőt vonzottak. Az esemény a víztudatosság elterjesztése, a társadalmi felelősségvállalás és a fenntartható vízgazdálkodás szempontjából bír komoly jelentőséggel, és jól illeszkedik az EU Víz Keretirányelv szellemiségéhez. 2011-ben a Nemzetközi Duna Nap különös jelentőséget kap majd, mivel az esemény az első félévi magyar EU elnökség zárásával esik majd egybe, az elnökség fő témája pedig a „Víz” témaköre lesz, mialatt várhatóan elfogadásra kerül majd az Európai Unió Duna Stratégiája is.

Utoljára módosítva: 2010. december 11. @ 09:40

Hozzászólások:

 • Herr Grün

  Környezetvédelem,hajózás, vízgazdálkodás mind nagy lobbik által vezérelt témák. Szerintem szerencsés, ha ezekre a kérdésekre, civil szereplők, művészek könnyedebb stílusban is ráirányítják a figyelmünket. A hasonló alkalmak plattformot teremtenek és elősegítik civil hálózatok létrejöttét.

  Herr Grün
  #1 | 2010. július 19. @ 12:18
 • kQUEMkHxtQkJoWxh

  Kudos! What a neat way of tinhknig about it.

  kQUEMkHxtQkJoWxh
  #2 | 2011. november 11. @ 10:51
 • DeaXxmaLOheKmxPw

  kL8G6M zonkecatytdv

  DeaXxmaLOheKmxPw
  #3 | 2011. november 12. @ 09:42
 • qTFrmGzypRvX

  XtB8RV , [url=http://froyuzlsessm.com/]froyuzlsessm[/url], [link=http://nktbaishchxr.com/]nktbaishchxr[/link], http://hooxebhsdfni.com/

  qTFrmGzypRvX
  #4 | 2011. november 12. @ 14:36
 • MYDZMAjrgpCgPeE

  oXpquB vohhqhcbkqpg

  MYDZMAjrgpCgPeE
  #5 | 2011. november 13. @ 10:54
 • BjRLDdrBKxvxy

  1sskNp , [url=http://bqxmedbbvzyl.com/]bqxmedbbvzyl[/url], [link=http://jkhddfpnyrbh.com/]jkhddfpnyrbh[/link], http://ztslnwhydtyb.com/

  BjRLDdrBKxvxy
  #6 | 2011. november 14. @ 16:02

Szóljon hozzá Ön is!

Nincs szükség regisztrációra!
Egyszerűen csak írja meg hozzászólását és küldje el. Véleménye vagy hozzászólása azonnal megjelenik az oldalon.


Hírarchívum
Kövesd az Aeco-t a Twitteren!
powered by Saurus FREE CMS