Üdvözöljük! Lépjen be, vagy regisztráljon.


Belépés

Porszívók az óceánból

Cikk mentése a konyvjelzők közé
Cikk nyomtatása
Cikk elküldése levélben
Tengeri szemétből készült porszívók
Az Electrolux öt egyedi darabból álló, kézzel készült, újrahasznosított "porszívó kollekciója"

Közismert, hogy az óceánokban található műanyag szemét napjaink egyik komoly problémája. Az egyik vezető háztartási és ipari elektronikai gyártó cég fejlesztése segítene felszámolni a tengeri műanyag szemétszigeteket.

Az áramlatok segítségével összegyűlő szemétkupacokba (mint zacskók, PET palackok) nem csak a madarak gabalyodnak bele, de egyes állatok el is fogyasztják a szemetet, mivel a műanyag lebomlás közben egészen apró darabokra bomlik, ami ezáltal sok hal és tengeri élőlény szervezetébe bekerül, amely a halálukat okozza, vagy pedig a tápláléklánc végén lévő, arra érdemes halfogyasztó egyének gyomrában köt ki. A műanyag szemét elszaporodásának emiatt sok helyet próbálnak gátat vetni, így a leginkább feleslegesen nagy mennyiségben használt műanyag zacskók betiltásával.

Az Electrolux fejlesztői végre felismerték, hogy termékeik előállításához maguk is milyen sok műanyagot használnak fel. Az általuk kifejlesztett újfajta porszívó érdekes megközelítésben tálalja az újrahasznosítás elvét: az öt különféle dizájnnal készült porszívó ugyanis öt különböző tengerből összegyűjtött műanyag szemétből készült. Nevezetesen a Csendes-óceánból, az Indiai-óceánból, a Jeges-tengerből, a Földközi és a Balti-tengerből származó műanyagból állították elő az öt féle háztartási gépet. A projekthez számos civil szervezettel karöltve gyűjtötték a szemetet, amely tevékenység egyúttal edukációs célokat is szolgált, amelyre a közvélemény felfigyelhet.

Ön szelektíven gyűjti az újrahasznosítható műanyag szemetet?
Ossza meg velünk véleményét a hozzászólások között!

Mivel a fenti módszer első sorban nem csak az üzleti célokat szolgálta, a cég azt kívánta elérni a projekttel, hogy vásárlói környezettudatosabb módon járjanak el a jövőben az elektronikai és a műanyag szemét kezelésekor. Az Electrolux továbbá arra az ellentmondásra kívánta felhívni a figyelmet, hogy miközben a tengereink és óceánjaink tele vannak műanyag szeméttel, eközben a szárazföldön szinte hiánycikknek számít az újrahasznosítható műanyag, mint alapanyag. Az Electrolux Ultra One Green-model porszívóknak jelenleg 70 %-a készül műanyag szemétből, de a cél a teljes, 100 %-ban újrahasznosított anyagból készült termék előállítása.

Forrás: Electrolux
Utoljára módosítva: 2010. december 11. @ 09:56

Hozzászólások:

Még nem érkezett hozzászólás, legyen az Öné az eső!

Szóljon hozzá Ön is!

Nincs szükség regisztrációra!
Egyszerűen csak írja meg hozzászólását és küldje el. Véleménye vagy hozzászólása azonnal megjelenik az oldalon.


Hírarchívum
Kövesd az Aeco-t a Twitteren!
powered by Saurus FREE CMS