Sörkollektor készítése házilag

Cikk mentése a konyvjelzők közé
Cikk nyomtatása
Cikk elküldése levélben
Házilag készített sörkollektor
Házilag készített sörkollektor üzemel egy családi ház oldalára szerelve. Napsütéses időben komoly fűtési megtakarítást érhetünk el néhány sörösdoboz segítségével.

Szeretne igazán olcsón fűteni, és egy kis barkácsolástól sem riad vissza? Készítsen sörkollektort házilag, ismerje meg a legolcsóbb levegős napkollektor elkészítésének módját és működését. Sörkollektor készítésével nem csupán egy tesztelhető eszközt készíthet, hanem valóban fűtésre is alkalmas, rendkívül hatékony sörösdoboz napkollektor birtokába juthat.

Sörkollektor készítése házilag

3.8 p.5

282130 szavazat alapján

Értékelje Ön is a leírást, vagy írja meg véleményét.

A légkollektor a legegyszerűbb típusa a napkollektoroknak. Az egyszerű szerkezeti kialakítás teszi lehetővé, hogy egy valóban használható légkollektor házilag is elkészíthető legyen. A légkollektor rendkívüli előnye abban rejlik, hogy a kollektor által megtermelt hőt nem folyadék, hanem egyszerűen levegő továbbítja a felhasználás helyére, ami számos meghibásodási lehetőséget azonnal kizár. A légkollektorok nem tartalmaznak sérülékeny vákuum csöveket, nem fenyegeti őket fagyás veszélye, ezért tartósabbak és rendkívül megbízhatóak. Megfelelő kialakítás mellett pedig még vízmelegítésre is használhatóak, ami igen kedvezően hat a hatékonyságukra, hiszen ilyen kialakítás mellett nyáron is hasznosítható a légkollektor által megtermelt hőenergia.

Koncepció - hogyan működik a sörösdoboz napkollektor?

A sörkollektor az üvegházhatás jelenségét használja energiatermelésre. A sörösdoboz napkollektor egy zárt doboz, amelyet egyik oldalán átlátszó polikarbonát lemez, vagy üveg borít. Az átlátszó oldalon a napsugarak bejuthatnak a sörkollektor belsejébe, ahol a feketére festett sörösdobozok - hasonlóan egy bezárt gépkocsi belsejéhez - erősen felmelegszenek a tűző napsütés hatására. A napsugárzás lényegében a sörkollektor belsejében elhelyezett, feketére festett sörösdobozok felületén alakul át hőenergiává. Az így létrejövő hőenergia pedig felmelegíti a sörösdobozokban áramló levegőt.
A sörkollektor működtetéséhez nincs szükség másra mint egy ventilátorra, ami a sörösdoboz csövekben folyamatosan áramoltatja a levegőt, és biztosítja a hideg levegő utánpótlását.

Miért éppen sörösdoboz?

A sörösdoboz napkollektor működésének lényege, hogy a levegő lassan, hosszú járatokon keresztül áramolva melegszik fel a kollektorban. Ezeket a járatokat, vagy csöveket célszerű valamilyen jó hővezető képességű anyagból készíteni, hogy minél hatékonyabban játszódhasson le a hőátadás. Ilyen anyag például az alumínium, ami a sörösdobozok alapanyaga is. A sörösdobozokat úgy gyártják, hogy egymás tetejére állíthatóak legyenek. Ennek a kialakításnak a szállítás és tárolás során van jelentősége. Mivel a sörösdobozok alja és teteje pontosan egymásba illeszkedik, egy kis ragasztó segítségével nagyon könnyen hosszú csöveket készíthetünk belőle.

A sörösdobozok 0.15 - 0.2 mm vastagságú alumínium lemezből készülnek, ami vékonyságának és anyagának köszönhetően rendkívül jó hővezető. Ezen kívül a vékony falvastagság ellenére az alsó és felső kiképzésének köszönhetően a dobozok rendkívül erősek is, tehát a hőátadás szempontjából igen hatékony, de tartós szerkezet építhető belőlük.

További előnye a sörösdobozoknak, hogy hengeres kialakításuknak köszönhetően a passzív napkövetés tulajdonságával is rendelkeznek, pontosan úgy, mint a vákuumcsöves napkollektorok. Ez azt jelenti, hogy nem csak a nap egy időpillanatában esnek rájuk merőlegesen a napsugarak, hanem folyamatosan, több órán keresztül mindaddig, amíg az egymás mellett álló dobozok ki nem takarják egymást. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően keresve sem találhatnánk a sörösdoboznál jobb alapanyagot egy sörkollektor házilag történő elkészítéséhez.

Sörkollektor készítése, avagy sörösdoboz napkollektor építése

A megépítésre kerülő sörösdoboz napkollektor adatai:

 • befoglaló mérete 240x126 cm
 • 234 db sörösdobozt tartalmaz
 • melyeknek síkra vetített összfelülete 2.55 m2
 • a sörösdobozok hengeres felületének köszönhetően a teljes hőelnyelő felület kb. 3.6m2

Általánosságban elmondható, hogy 1m2 sörkollektor 10 m2 alapterületű lakótér fűtésére alkalmas. Elképzeléseink szerint tehát a házilag megépítésre kerülő sörösdoboz napkollektor ideális körülmények között egy 40 m2-es lakás fűtését is képes lenne kielégíteni.

Sörkollektor tervA megépítendő sörösdoboz napkollektor kétkörös rendszerű, ami azt jelenti, hogy a hideg és meleg levegő be- és kivezetési pontja is a sörkollektor alján található. A kollektor alul és felül is légcsatornákat tartalmaz, amelyek a levegőt a megfelelő irányba terelik. A hideg levegő alul lép be a sörkollektorba, majd felfelé haladva eléri a felső légcsatornát. Ebben irányt változtatva átkerül a kollektor bal oldalára, ahol a csövekben tovább melegedve lefelé halad, és az alsó, osztott légcsatornán keresztül távozik a sörkollektorból az épület belsejébe.

Mielőtt nekikezdünk a sörkollektor építésnek, készítsünk vázlatokat és terveket, ha kell számoljuk át többször is a méreteket, nehogy valamit többször kelljen elkészítenünk.

Figyelem! Olvassa el az alábbi leírást és csak saját felelősségére, kizárólag abban az esetben végezze el az utasításokat, amennyiben megvan a megfelelő képessége az alábbi napkollektor sörösdobozból történő építéséhez. A folyamat során fordítson különös figyelmet a munkavédelmi előírások betartására!

Sörkollektor fűtőcsövek készítése

Az alumínium sörösdobozból készített fűtőcsövek alkotják a sörkollektor lelkét, így ezeket igen körültekintően, aprólékos munkával kell elkészíteni. Nagyon fontos, hogy a csövek egyenlő hosszúságúak és légmentesen zártak legyenek.

 • 1.
  Gyűjtsön össze legalább 234 db sérülésmentes sörösdobozt. Bizonyos szempontból ez a legszórakoztatóbb része a sörösdoboz napkollektor megépítésének...
 • 2.
  Fúrja ki a sörösdobozok homorú alját egy 44 mm-es lyukfúróval. Egyszerű kézi fúróval is elvégezhető a feladat, de érdemes állványos fúrót használni, és biztosítani a sörösdobozt az elfordulás ellen, mert a kézzel rögzített doboz nagyon könnyen sérülés okozhat.
  A sörösdobozok aljának kifúrása
 • 3.
  Rögzítsen az állványos fúró talapzatára egy másik, 51 mm-es lyukfúrót, ami stabilan rögzíti a sörösdobozt fúrás közben.
  sörösdobozok rögzítése lyukfúró segítségével
 • 4.
  Vágjuk ki a sörösdobozok tetejét is. Ehhez nem kell a fúrót használni, elég egy lemezvágó ollóval kiszélesíteni a már egyébként is meglévő nyílást. A művelet előtt távolítsuk el a dobozokról a nyitó fület, ha még rajtuk van.
 • 5.
  A doboz tetején megmaradó lemezdarabokat hajlítgassuk el tetszőlegesen össze-vissza. Erre azért van szükség, hogy a sörösdoboz napkollektor csöveiben áramló levegő turbulens áramlású legyen, ugyanis a turbulens áramlás végső soron javítja a dobozok hőátadó képességét.
 • 6.
  A sörösdoboz napkollektor 18 db csövet fog tartalmazni, ezek mindegyikéhez szükség van egy olyan dobozra, aminek a teteje is teljesen ki van vágva. Ezek lesznek a csövek felső végén. A szükséges 18 db doboz tetejét egy 51 mm-es lyukfúróval vághatjuk ki tökéletesen.
  Sörösdobozok tetejének kivágása
 • 7.
  A kivágás után mossuk ki a sörösdobozokat, mert a dobozokban lévő zsír és sör maradék a hő hatására igen kellemetlen szagot áraszthat. Tehát ha azt akarjuk, hogy a sörkollektorból friss, tiszta meleg levegő áramoljon a lakásunkba, érdemes körültekintően eljárni a mosogatás során.
  Sörösdobozok mosása
 • 8.
  A mosás után következik a sörösdobozok ragasztása, a már említett 18 db cső elkészítése. A csövek egyenként 13 db sörösdobozból kell álljanak, és a csövek tetején kell elhelyeznünk a már korábban legyártott felül is teljesen kivágott dobozokat.
 • 9.
  Ahhoz hogy a dobozok tökéletesen összeragadjanak és a csövek egyenesek legyenek, célszerű egy rögzített 'L' acélprofilt használni, ami egyenesen tartja a sörösdobozokat. A profil végére tegyünk egy ütközőt, hogy a profil mentén se mozduljanak el a dobozok.
  Sörösdoboz csövek szerelése
 • 10.
  Ha igazán biztosra akarunk menni, a dobozokat érdemes egy-egy gumiszalaggal is rögzíteni. Ebben az esetben biztosan tökéletesen egyenes és légmentesen záródó csöveket készíthetünk.
 • 11.
  A ragasztáshoz használjunk adhezív, hőálló szilikon ragasztót. A ragasztó hőállósága legalább -25°C és +120°C felett legyen, hogy kibírja a kemény fagyokat és a forró nyári napokat is.
 • 12.
  A ragasztóval vastagon kenjük be a dobozok tetejének belső peremét. A tökéletes ragasztás érdekében érdemes a felületet előzetesen smirglivel érdesíteni és alkohollal zsírtalanítani.
  Sörösdobozok ragasztása
 • 13.
  A ragasztóval bekent dobozokat illesszük egymás mellé, és rögzítsük őket a gumiszalagokkal. Még nem kell összenyomni az egyes dobozokat.
  Sörösdobozok rögzítése gmiszalaggal
 • 14.
  Amint az összes doboz egymás mögé került, összenyomhatjuk őket. Erre a legjobb ha valamilyen menetes szerkezetet szerkesztünk. Ha ilyen módon nyomjuk össze a dobozokat, garantált a tökéletes, egyforma ragasztás minden illesztésnél.
  Sörösdoboz csövek összepréselése
 • 15.
  Várjuk meg, amíg a ragasztó szárad, majd gyártsuk le a további sörkollektor csöveket is ugyanúgy, ahogy az elsőt elkészítettük.
  Kész sörkollektor csövek

A keret elkészítése

 • 1.
  A keret befoglaló méretei 2400 x 1265 mm, ami 22 mm vastag fűrészáruból készült. Az oldalfalak 120 mm magasak, alul és felül pedig ívelt oldalfalak találhatók, melyeknek maximális magassága 170 mm. Az ívelt kialakításra nem feltétlenül van szükség. A doboz hátulja 12 mm vastag rétegelt lemez.
  A sörkollektor keret váza
 • 2.
  Ívelt kialakítás esetén a keret oldalfalait célszerű az ívelt alsó és hátsó falhoz igazítani a jobb szigetelés érdekében. Fontos ugyanis, hogy a plexi lehetőleg légmentesen illeszkedjen a dobozra. Hiszen ahol lyukak vannak a dobozon, ott könnyen távozhat a meleg levegő, ami a hatékonyságot rontja.
  A keret szélének kialakítása
 • 3.
  A keret sarkait célszerű sarokpátokkal megerősíteni.
 • 4.
  Fessük le a keretet kívülről fehérre valamilyen kültéri, időjárásálló festékkel.
 • 5.
  Ha a festék megszáradt, szereljünk fel a sörkollektor falra erősítéséhez szükséges konzolokat, és ezeket is fessük le.
  Konzolok felszerelése
 • 6.
  Készítsünk egy kisebb ajtót, amit a külső levegő beömlő nyílására fogunk felszerelni. Ez teszi lehetővé, hogy megválasszuk honnan kapja a hideg levegőt a sörkollektor. Célszerű az ajtó nyílását szúnyoghálóval borítani, hogy rovarok vagy szemét ne tudjon bejutni a sörkollektorba.
  Külső levegő beömló nyílás ajtó

Alső és felső légcsatornák kialakítása

A sörkollektor házilag történő elkészítése során az alsó és felső légcsatornák megépítése követeli a legkörültekintőbb munkát. Nagyon fontos előre tervet készíteni, és pontosan lemérni a már elkészített csövek hosszát, hogy azok pontosan illeszkedjenek az alsó és felső légcsatornák furataiba.
A légcsatornák elkészíthetők fémlemezből, vagy rétegelt lemezből is. Jelen esetben 1mm vastag alumínium lemezzel borított 22 mm vastag rétegelt lemezből kerülnek kialakításra. Mivel a felső légcsatornán a teljes levegő mennyisége áthalad, ezt némiképp szélesebbre terveztük, mint az alsó légcsatornát, ami ketté van osztva a hideg és meleg levegő ki/be vezetésének céljából.

 • 1.
  A felső légcsatornát készítjük el először, ami tulajdonképpen egy zárt doboz, egyik oldalán 18 db furattal, amibe a fűtőcsövek csatlakoznak. A légcsatornák kialakítása során nem feltétlenül szükséges a keretbe egy újabb zárt dobozt építeni, de jelen esetben a légcsatornák falai és a keret falai közé szigetelést fogunk elhelyezni, ami növeli a sörkollektor hatékonyságát.
 • 2.
  Először a doboz hátoldalát és alját készítsük el. A szigetelést a távtartó lapok közötti résekbe fogjuk elhelyezni.
  Külső levegő beömló nyílás ajtó
 • 3.
  A légcsatorna fűtőcsövekhez csatlakozó oldalára készítsünk 18db furatot 54mm-es lyukfúróval, egymástól pontosan 66mm távolságra. Ezekbe a furatokba fog illeszkedni a fűtőcsövek felső vége.
  Csatlakozó furatok elkészítése
 • 4.
  Illesszük össze a felső légcsatorna elemeit, majd készítsük el a doboz tetejét is, de még ne szereljük össze az elemeket!
  Alső légcsatorna összeillesztése
 • 5.
  Kívülről szigeteljük körbe a légutat valamilyen gyapot szigeteléssel, belül pedig az illesztéseket kenjük ki hőálló szilikonnal.
  Légcsatorna szigetelése
 • 6.
  Később a fűtőcsövek alá is szigetelés kerül, ezért a csövek magasabban helyezkednek el a keretben, nem érintkeznek annak az aljával. Annak érdekében, hogy a csövek stabilan a helyükön maradjanak, a légcsatornáknál és a keret középén helyezzünk el alátámasztásokat. Ezek a később beszerelendő hátső szigetelés tömörödését is megakadályozzák, ami gyapot szigetelés esetén hajlamos lecsúszni a függőlegesen felszerelt sörkollektorban.
 • 7.
  Az alsó légcsatorna elkészítése azonos módon történik a felsőével, néhány fontos különbséggel: az alsót két félre kell osztani. Az egyik oldalon jön be a hideg levegő, ami érkezhet az épület belsejéből, vagy enyhébb időben a környezetből is, a másik oldalon pedig a meleg levegő távozik a sörkollektorból.
 • 8.
  A hideg oldalon két nyílás került kialakításra. A keret hátoldalán egy négyzetes nyílás - amin keresztül az épületből -, és a keret alján 5 db furat - amin keresztül pedig a szabadból - érkezhet a hideg levegő. A külső beömlő nyílás zárható lesz, hogy szabályozható legyen honnan érkezik a levegő a sörkollektorba.
  Alsó légcsatorna hideg oldala
 • 9.
  Készítsük el az alsó légcsatornát a ki- és bevezető nyílásokkal és a légcsatornát kettéosztó középső fallal. Az illesztéseket hőálló szilikonnak szigeteljük.
  Alsó légcsatorna szigetelése
 • 10.
  Készítsük el az alsó légcsatorna homlokfalát is a csövek csatlakozását lehetővé tevő 18 db furattal. A furatokat most is 54 mm-es lyukfúróval készítsük.
 • 11.
  Az alsó légcsatorna furataiba a dobozok alját kell pontosan beilleszteni. A tökéletes illesztés érdekében fúrjuk ki 18 db doboz tetejét és vágjuk le a felső karimáját maximum 1cm-es magasságban.
  Sörösdoboz karima levágása
 • 12.
  A levágott karimák tökéletesen illeszkednek a fűtőcsövek végén elhelyezkedő dobozok aljához. Ezeket a karimákat fogjuk használni a tökéletes illesztés eléréséhez.
  Sörösdobozok illesztése
 • 13.
  Helyezzük a levágott karimákat a furatokba, úgy hogy a karimák teteje éppen annyira kilógjon a lemez síkjából, hogy a fűtőcsövek alja rá tudjon csatlakozni. A karimákat ragasztóval rögzítsük. Az így elkészült lemezt illesszük a helyére, de még ne rögzítsük fixen!
  Alső légcsatorna illesztések kialakítása
 • 14.
  Illesszük össze az alsó légcsatornát és 3 db fűtőcső ideiglenes beillesztésével ellenőrizzük az illesztéseket, távolságokat. Ha valami nem stimmel, ekkor még javíthatjuk.
  Sörkollektor próba összeillesztés
 • 15.
  Ha az illesztések megfelelőek, rögzítsük véglegesen a felső légcsatorna homlokfalát (csak a felsőt), melyen a fűtőcsövek furatai vannak. Ekkor lefesthetjük a légcsatornák látható oldalfalait feketére.

Szigetelés, összeszerelés

Ha elkészült a keret, a fűtőcsövek és a légcsatornák is, akkor elkezdhetjük házi sörkollektor végső összeszerelését.

 • 1.
  Szigeteljük le a doboz oldalfalait. Jelen esetben alumínium fóliával borított polifoamot használtunk, de más szigetelőanyag is tökéletesen alkalmas lehet.
 • 2.
  A keret alját szintén szigetelni kell. Ebben az esetben is használhatunk polifoam-ot, hungarocellt, de a legjobb valamilyen gyapot szigetelést használni. Jelen esetben alumínium fóliával borított gyapot szigetelést alkalmaztunk.
  Sörkollektor keret szigetelése
 • 3.
  Gyapot szigeteléseknél figyelembe kell venni a tömörödést, és osztólemezekkel több részre osztani a hátfalat. A gyapot szigetelés ugyanis hajlamos a falra szerelés után lefelé tömörödni. Ebből a szempontból az alumínium fóliás gyapot kiválló, mert a fólia nem engedi összeesni a szigetelést.
 • 4.
  Illesszük be az összes fűtőcsövet a felső légcsatornába. Emeljük ki az alsó légcsatorna homlokfalát, illesszük bele a fűtőcsövek alsó végét, majd szép lassan engedjük vissza a homlokfalat a dobozba, vigyázva, hogy el ne mozduljanak a csövek az illesztésekből.
  Fűtőcsövek végleges behelyezése
 • 5.
  Állítsuk az egész szerkezetet az oldalára, így az alsó légcsatorna homlokfalát hátulról csavarokkal rögzíthetjük, hogy ne mozduljon el azután sem, hogy a helyére illesztettük.
 • 6.
  A légcsatornák illesztéseit és a fűtőcsövek csatlakozásait belülről szigeteljük hőálló sziloplaszttal.
  Légcsatornák illesztéseinek szigetelése
 • 7.
  A boboz közepén a fűtőcsövek fölé szereljünk be egy acél vagy alumínium merevítést. A merevító csőbe a közepétől egyenlő távolságra fúrjunk egy-egy lyukat és vágjunk bele menetet. Erre a polikarbonát borítás felhelyezésénél lesz szükségünk. A menetbe fogjuk becsavarni az állítható távtartó csavarokat.
 • 8.
  A doboz hátuljára szereljük fel a meleg és hideg levegő ki- és bevezető csatlakozásait.
  Csőcsatlakozások felszerelése
 • 9.
  Fessük le a fűtőcsöveket matt fekete hőálló festékkel, vagy szolár festékkel, aminek nagyobb a hőelnyelő képessége.
  Sörkollektor festése szolár festékkel
 • 10.
  A doboz szélére körbe ragasszunk szigetelő csíkokat. Használhatunk ablakok utólagos szigetelésénél alkalmazott szigetelőcsíkokat.
  Szigetelő csíkok felhelyezése
 • 11.
  A merevítő cső menetes furataiba csavarjunk be egy-egy lencsefejű bútorcsavart. Ezek a csavarok fogják az íves polikarbonát lemezt a doboz közepénél alátámasztani, és eltartani a megfelelő ívben.
  Távtartó csavarok beállítása
 • 12.
  Helyezzük fel a 4 mm vastag polikarbonát lemezt a doboz tetejére. Fontos, hogy a polikarbonát lemezeknek csak az egyik oldala UV álló, ezzel kifelé kell elhelyezni. A lemezt csavarokkal körben óvatosan rögzítsük. Figyeljünk, nehogy a lemez megrepedjen, elég annyira rögzíteni, hogy alatta a szigetelés szétnyomódjon.
  Polikarbonát lemez felhelyezése
 • 13.
  A fa védelme miatt célszerű borítást készíteni a doboz oldalfalaira, amitől nem mellesleg igazán professzionális hatást fog kelteni a sörkollektorunk.
  Alumínium oldalfal borítás elkészítése
 • 13.
  Ha mindennel végeztünk, jöhet a házilag készített sörkollektor felszerelése a házfalra és légcsatorna kivezetések bevezetése a lakás belsejébe. A csatlakozások bekötésénél figyeljünk oda, hogy tökéletesen szigeteljük a kapcsolódási pontokat és a lakótérbe bevezető nyílásokat.
  Sörkollektor felszerelése a falra

Ön készítene sörkollektort a leírás alapján?
Ossza meg velünk véleményét a hozzászólások között!

A leírás a brunzell.com kizárólagos engedélyével jelenik meg: brunzell.com

A sörkollektor teljesítménye

Napenergia-mérő készülék híjján pontos hatékonysági számítást nem állt módunkban elvégezni, de egy február közepi napon, viszonylag hideg külső hőmérséklet (-4.2°C) melletti tiszta napsütéses időben, + 55°C-os hőmérséklettű levegő távozott a napkollektorból. Ez pontosan 43°C-os hőmérséklet emelkedést jelent, mivel a kollektor a tesztüzem alatt nem a kültéri levegőt szippantotta be, hanem az épület pincéjéből származó 12°C-os levegőt. A teszt során egy 270 m3/h névleges légszállítású ventilátor hajtotta keresztül a levegőt a sörkollektoron, ami a mérések szerint 170 m3/h óra valós légszállítást eredményezett.
Ezek alapján a sörkollektor teljesítménye elérte a 2.000 watt teljesítményt, ami igen szép eredmény egy 2.5 m2-es napkollektortól.

A megtermelt hőt szigetelt légvezetékeken keresztül eljuttathatjuk a ház bármely pontjára, de hosszú vezetékek esetén számolnunk kell a vezetékek által okozott áramlási hőveszteséggel.
Amennyiben szeretnénk automatikusan üzemeltetni a sörkollektort, célszerű a ventillátort egy szabályozható termosztátra kötni és ez által vezérelni, de hobbielektronikai rajongók mikrokontroller segítségével ennél komolyabb, a besugárzás függvényében változó légáramú vezérlést is kidolgozhatnak.

Hozzászólások:

 • attila

  Azért szerintem nem olyan olcsó és egyszerű elkészíteni, mint elsőre tűnik, de a leírás jó és érszletes.

  attila
  Sörkollektor készítése házilag#1 | 2010. december 10. @ 13:11
 • kori

  Néhány évvel ezelőtt már többszázan csináltunk ilyet... vagy talán jobat...

  kori
  Sörkollektor készítése házilag#2 | 2010. december 29. @ 18:19
 • Gyenge Gyula

  T.Cím.A levegő mozgatásáról a, a ventilátor teljesítményéről, vezérléséről akartam információkat, adatokat!Vagy nincs is ilyen? Hogy forog a levegő?

  Gyenge Gyula
  Sörkollektor készítése házilag#3 | 2011. január 24. @ 20:58
 • eco

  Kedves Gyula,
  a sörkollektor tesztelése során különböző (93, 165, 270m3/h) teljesítményű ventillátorok kerültek kipróbálásra. A legjobb teljesítményt a változtatható fordulatszámú 270m3/h légszállítású ventillátor nyújtotta. A teljesítmény fül alatt ez részletesebben le van írva.

  eco
  Sörkollektor készítése házilag#4 | 2011. január 25. @ 11:00
 • Simi

  Kedves eco
  Ventillátorok használata nélkül is ellehet érni azt az eredményt hogy áramoljon benne a levegő? Gondolok itt a sörös dobozokon ejtett beirdalásokra amiket be kellet hajtani.

  Kedves kori te meg akkor elmondhatnád milyet csináltatok több százan ami jobb is lett.

  Simi
  Sörkollektor készítése házilag#5 | 2011. január 27. @ 10:34
 • eco

  Simi,
  Amennyiben csak felfelé áramlik a levegő a kollektorban, tehát alul megy be és felül jön ki, akkor igen. Ebben az esetben beindul egy un. kéményhatás, mivel a meleg levegő felfelé áramilk. Így ha süt a nap folyamatosan jön a meleg a sörkollektorból.

  eco
  Sörkollektor készítése házilag#6 | 2011. január 27. @ 10:45
 • ángyi

  Uraim, nem az a lényeg, hogy van -e ettől jobb vagy szebb, hanem hogy vannak ezermesterek,akik közzé teszik munkájuk eredményét.Az alapötlet adva van, lehet módosítani, a lényeg: olcsón energiát nyerni! Tiszteletem a szerzőnek!

  ángyi
  Sörkollektor készítése házilag#7 | 2011. január 30. @ 01:18
 • kapilaí

  Nekem tetszik! Biztos hatékony is! Talán nem is túl drága, de házilagos kivitelezése azért elég szöszölős, hosszadalmas feladat. Kell leni valami egyszerűbb megoldásnak a csősorok egymáshoz sorolásának...

  kapilaí
  Sörkollektor készítése házilag#8 | 2011. február 13. @ 12:07
 • tomi

  Üdv.Lenne egy kérdésem.Mégpedig a dobozok diletációját hogyan oldod meg?Nekem az összes csö eltört.Még jó hogy nem a tetőre raktam.Köszi.

  tomi
  Sörkollektor készítése házilag#9 | 2011. február 23. @ 16:07
 • hideg06

  Hát uraim megpróbálom megcsinálni majd beszámolok hogyan sikerült.
  Az összes menetközben felmerülő problémát lefogom írni nektek.
  Minden újitható dologrol be fogok számolni

  hideg06
  Sörkollektor készítése házilag#10 | 2011. március 05. @ 18:22
 • Laci

  Üdv! Tetszik, de...
  1. Mi van nyáron, amikor roppant meleg van és csak termelődik a meleg levegő a dobozban?
  2. És télen, amikor roppant hideg van kint és annyi meleget se ad, mint amilyen bent a lakásban van?
  (Köszi)

  Laci
  Sörkollektor készítése házilag#11 | 2011. április 04. @ 23:13
 • valaki

  A lecsapódó kondenzvíz nem folyik be télen?

  valaki
  Sörkollektor készítése házilag#12 | 2011. április 21. @ 10:19
 • Zsuzsanna0216

  Már egy ideje foglalkoztat a sörkollektor készítésének gondolata. Az elhatározás már megszületett a fejemben, és a dobozokat is gyűjtöm - igaz, ez elég lassan megy, mivel nem iszom sört, sőt a családban is csak egy valaki fogyasztja ezt az italt. Bár az előállítási költség igazán baráti, nekem erre is gyűjtenem kell, de e gondok ellenére sem mondok le tervemről. Lesz sörkollektorom és azt magam fogom elkészíteni. Itt nagyon sok hasznos ötletet láttam, köszönöm a segítséget!

  Zsuzsanna0216
  Sörkollektor készítése házilag#13 | 2011. május 01. @ 00:21
 • reviczky pál

  igen nagyon érdekel és 1 3m eset idén elkészizek

  reviczky pál
  Sörkollektor készítése házilag#14 | 2011. május 08. @ 15:43
 • Lugzó

  Az egyik barátom a leírtak szerint elkészítette..........
  Csodálatosan, költségkimélően mükődik!
  Itt a meleg sörrel hűtöm magam, hogy télen sörös doboz melegítse hasam!Very Happy

  Lugzó
  Sörkollektor készítése házilag#15 | 2011. május 31. @ 20:23
 • Farkas Árpád

  Nekem tetszik és bele is kezdenék az elkészítésébe.
  Nekem van helyem, szerszámom, de még a dobozok beszerzésébe is besegítenék, ha lenne egy tár, kinek szintén kellene mellettem. T:06706192972

  Farkas Árpád
  Sörkollektor készítése házilag#16 | 2011. június 04. @ 09:14
 • Molnár Gyöngyi

  igen készítenék!de sajnos két balkezes vagyok.

  Molnár Gyöngyi
  Sörkollektor készítése házilag#17 | 2011. június 26. @ 09:14
 • Sörkollektor készítése házilag#18 | 2011. július 01. @ 19:32
 • Sörkollektor készítése házilag#19 | 2011. július 02. @ 10:49
 • Sörkollektor készítése házilag#20 | 2011. július 02. @ 16:04
 • Kovács Gábor

  Helló,az lenne a kérdésem hogy nem lenne-e egyszerűbb ha olyan lenne a kollektor hogy mint a padlófűtés kialakítása bemenet után kacskaringós vagy inkább kígyózó elrendezésben oda vissza lenne a cső,szerintem ez kevesebb ráfordítással megoldható lenne.

  Kovács Gábor
  Sörkollektor készítése házilag#21 | 2011. július 02. @ 18:23
 • Sörkollektor készítése házilag#22 | 2011. július 03. @ 14:24
 • Sörkollektor készítése házilag#23 | 2011. július 04. @ 12:48
 • Sörkollektor készítése házilag#24 | 2011. július 04. @ 20:00
 • Sörkollektor készítése házilag#25 | 2011. július 05. @ 04:45
 • pacher

  Nem értem, hogy miért kell az alul beáramló hideg levegőt a felmelegedése és a feláramlása után lefelé küldeni, amikor az a termoszifon elvével ellentétes irányba csak erőszakkal közlekedtethető.

  pacher
  Sörkollektor készítése házilag#26 | 2011. július 16. @ 19:00
 • pacher

  Ha tud valaki az átmérő 44 mm-es és az átmérő 54 mm-es körkivágóra egy olcsó beszerzési forrást, az ossza meg velem.
  Űdv. Gábor

  pacher
  Sörkollektor készítése házilag#27 | 2011. július 16. @ 19:06
 • Császár Zoltán

  Igen

  Császár Zoltán
  Sörkollektor készítése házilag#28 | 2011. augusztus 03. @ 16:15
 • Sörkollektor készítése házilag#29 | 2011. augusztus 08. @ 14:44
 • Csornai Bea

  Én biztos nem!

  Csornai Bea
  Sörkollektor készítése házilag#30 | 2011. augusztus 24. @ 22:51
 • Greg

  Pacher hozzászólása elgondolkodtató. Talán vízszintesen kellene elhelyezni és váltakozó oldalon lépcsőzetesen lezárni a levegő útját, hogy csak az egyel feljebb lévő csőbe jusson tovább a levegő. Így kígyózó mozgásban haladna kizárólag felfelé.
  A kondezvíz problémája engem is érdekel. Ez különösen télen érdekes.

  Greg
  Sörkollektor készítése házilag#31 | 2011. szeptember 02. @ 14:11
 • szabados géza

  én most csinálok ugyan ilyet csak nem sörös dobozból hanem bádogos haverom hajt le u alakú profil idomokat vékony fekete lemezből db 400 ft-ért.Nagyon sok jó tippet kaptam öntől Köszönöm

  szabados géza
  Sörkollektor készítése házilag#32 | 2011. szeptember 18. @ 16:37
 • lipi

  Igen,készítenék ,és készitek is. Mivel érdekel és egy kicsit bonyolült,de bisztosan fog sikerulni. Híszen optimistavagyok!
  Eggyes részek (mint levegó) be-ki vezetéssének a mérete,vagy azt találljam énki magamnak?A doboznak a ferdesége sem egyértelmú!A készelett kollektort hanyas csavarral célszeru fel fogatni? Azt híszem enyi jútott most eszembe.Nem szeretnék úgy jáni mint a kút fúrással!

  lipi
  Sörkollektor készítése házilag#33 | 2011. szeptember 19. @ 21:46
 • kata

  Szerenék meghívni egy előadót ebben a témában egy projekt keretein belül aki tud segítsen!

  kata
  Sörkollektor készítése házilag#34 | 2011. október 21. @ 17:00
 • kata

  Szerenék meghívni egy előadót ebben a témában egy projekt keretein belül aki tud segítsen!

  kata
  Sörkollektor készítése házilag#35 | 2011. október 21. @ 17:01
 • Kiss József

  Sok weboldalt, filmet megnéztem a kolival kapcsolatban, szerintem ezt meg kell csinálni,elkezdtem bizonyos dolgokat,de csak jövőre fogom befejezni(remélem).Kapcsolatot keresek Pécs illetve baranya környéki kolisokkal vagy akik szeretnének épiteni egyet, társat.köszi a jelentkezésetek T:70-535-6760 vagy Skype-on "joekiss"

  Kiss József
  Sörkollektor készítése házilag#36 | 2011. november 01. @ 10:08
 • gergely

  Zseniális. nagyok vagytok

  gergely
  Sörkollektor készítése házilag#37 | 2011. november 03. @ 12:18
 • öko

  Kedves eco!

  Vállalnak mások részére is kollektor készítését? Esetleg kérhetnék árajánlatot?

  öko
  Sörkollektor készítése házilag#38 | 2011. november 04. @ 17:32
 • Sörkollektor készítése házilag#39 | 2011. november 04. @ 21:00
 • Ancen

  Erre egy hozzáérő elsőre annyit tudna mondani: "Ez kérem hülyeség". Sajnálatos, hogy ilyen ostobasággal oltják a népet.

  Ancen
  Sörkollektor készítése házilag#40 | 2011. november 04. @ 21:33
 • Bacsó György

  Műszaki ember vagyok, sok dolgot el tudok képzelni a leírás, és a fotók alapján, de számomra sokkal jobb lenne műszaki rajzokon megadni a méreteket, ami egyértelműbb lenne.

  Bacsó György
  Sörkollektor készítése házilag#41 | 2011. november 14. @ 13:48
 • gy.antal55@gmail.com

  Igen már tervezem az épitését, csak még hiányzik egy-két dolog.

  gy.antal55@gmail.com
  Sörkollektor készítése házilag#42 | 2011. november 14. @ 18:29
 • gy.antal55@gmail.com

  Véleményem szerint nem nehéz az rlkészitése. én már elkeztem a hozzávalokat össze gyüjteni sőrdoboz3000 db már levágva.

  gy.antal55@gmail.com
  Sörkollektor készítése házilag#43 | 2011. november 14. @ 18:47
 • Várkonyi László

  Nekem nagyon tetszik.Elkészítem!

  Várkonyi László
  Sörkollektor készítése házilag#44 | 2011. november 17. @ 13:51
 • Horváth László

  sziasztok ! Smile
  én meg csináltam a saját sör kollektoromat nagyon büszke is vagyok rá de van 1 gondom és ha valaki tud segíteni az segítsen nekem Nagyon jól működik de amikor le jár a munkaideje a ventilátort le állítja és most jön a problémám sajnos a hideg jön be rajta és hiába vettem vissza csapó szelepet jön a hideg szeretném ha segítenétek

  Horváth László
  Sörkollektor készítése házilag#45 | 2011. november 17. @ 21:32
 • Sörkollektor készítése házilag#46 | 2011. november 18. @ 06:48
 • Bella

  Hello Horváth László. SZILOPLASZT

  Bella
  Sörkollektor készítése házilag#47 | 2011. november 18. @ 22:52
 • gyuri

  és a sörösdoboz helyett nem jó a fekete gégecső? várom válaszotokat.

  gyuri
  Sörkollektor készítése házilag#48 | 2011. november 19. @ 10:21
 • Bazsó István

  Nagyon jó a leírás,egyedül csak az alsó csatlakozáshoz szükséges perem levágását nem nagyon értem.Na de menetközben majd ki ókumlálom.Kösz az összeépítési tanácsot.

  Bazsó István
  Sörkollektor készítése házilag#49 | 2011. november 19. @ 20:35
 • eva

  Hihetetlen tudással rendelkeztek!
  Hol tudnék ilyen levegős kollektort venni?

  eva
  Sörkollektor készítése házilag#50 | 2011. november 20. @ 10:00
 • Biró Zoltánné

  Ezt a sörkollektort egy nagyon nagy lehetőség szerintem érdekelne,a fütésrásegités és a meleviz ellátás is.

  Biró Zoltánné
  Sörkollektor készítése házilag#51 | 2011. november 20. @ 11:17
 • Biró Zoltánné

  Ezt a sörkollektort egy nagyon nagy lehetőség szerintem érdekelne,a fütésrásegités és a meleviz ellátás is.

  Biró Zoltánné
  Sörkollektor készítése házilag#52 | 2011. november 20. @ 11:18
 • eva

  Helló! ki és mennyiért készíti 30nm lakó részben?

  eva
  Sörkollektor készítése házilag#53 | 2011. november 20. @ 11:29
 • Biró Zoltánné

  Érdekelne,hogy egy 40m2,vagy25m2-re mennyibe kerülne fütésrásegités,és melegvizellátással.

  Biró Zoltánné
  Sörkollektor készítése házilag#54 | 2011. november 20. @ 14:00
 • gergely árpádné

  Van aki el is készíti és fel is szereli ?

  gergely árpádné
  Sörkollektor készítése házilag#55 | 2011. november 21. @ 14:13
 • Sörkollektor készítése házilag#56 | 2011. november 21. @ 15:37
 • Pasy35

  Persze hogy készítenék !!
  Meg is fogom csinálni !
  És pont azért,mert ezek a mocskos vezetők mindennek felnyomják az árát.
  Legalább ebből nem látnak pénzt,amit ellophatnak!!

  Pasy35
  Sörkollektor készítése házilag#57 | 2011. november 23. @ 15:25
 • Sörkollektor készítése házilag#58 | 2011. november 23. @ 22:27
 • Ribizli

  Jó, de ki készít ilyet és mennyiért,jelentkezzen mert érdekelne.

  Ribizli
  Sörkollektor készítése házilag#59 | 2011. november 24. @ 15:56
 • Varga József

  Én szívesen elkészíteném,
  -hogy tudnék pontos leíráshoz jutni,
  -illetve esetleg rajzhoz, -valamint a hozzá való anyagokhoz,pl. ragasztó,hőszigetelő
  -az alsó, felső lyukak elkészítésének rajzához,
  - az elkészült kollektor lakásba való bevezetésének rajzához,
  előre is köszönöm.

  Varga József
  Sörkollektor készítése házilag#60 | 2011. december 05. @ 17:35
 • polak tibor

  nem a doboz a drága hanem a kiegészitők

  polak tibor
  Sörkollektor készítése házilag#61 | 2011. december 17. @ 18:35
 • Sörkollektor készítése házilag#62 | 2011. december 21. @ 21:16
 • Uraim
  ha valaki figyelmesen elolvassa a leírást , sok fontos részletet észrevehet. Persze , hogy lehet helyettesíteni a sörös dobozokat hasonló vmivel, de ha már sok dobozunk van, akkor...A gége csőben áramoltatott levegő csak nagy veszteségekkel keringtethető, lásd az örvényléseket.A vékony lemezből hajtott cső jó ötlet, de ott meg nem biztos hogy elegendő lesz a turbulencia, így a levegőnek nem lesz ideje felmelegedni a kényszer keringtetés miatt.

  Sörkollektor készítése házilag#63 | 2011. december 26. @ 18:20
 • vartian

  Hali!
  Mi lenne, ha tényleg vízszintesen, lépcsőzetesen építenénk, és csak asörösdobozok "palástját" használnánk fel? Hamarosan nekiállok én is a projectnek, kellfűtés a műhelyembe.

  vartian
  Sörkollektor készítése házilag#64 | 2011. december 26. @ 21:45
 • Joó Géza

  Hol lehetne megnézni Pest Megyében egy félkész kollektort az összeszerelése elött.
  Tisztelettel Joó Géza Zebegény

  Joó Géza
  Sörkollektor készítése házilag#65 | 2011. december 27. @ 10:25
 • Laci

  Ha sörösdoboz helyett alumíniumcsövet használok az változtat a szerkezet hatásfokán?

  Laci
  Sörkollektor készítése házilag#66 | 2012. január 06. @ 17:26
 • MifiTiszt

  A ventillátor lehet a legfogósabb! A Conrad üzletben 4eFt a hőkülönbség kapcsoló ami feltétlen szükséges. De a ventillátornál kérdés, hogy axiális vagy radiális, és ugye nagy szállítású szükséges, ami drágább is. Egyébként kapható automata zsalus venti is, ott tuti, hogy nem lesz beszivárgás! (venillátorbolt.hu) Pl.: 150MA típusú 12.192.-HUF

  MifiTiszt
  Sörkollektor készítése házilag#67 | 2012. január 06. @ 18:42
 • piti1

  nagyon jo meg probálom meg csinálni ha nemsikerul majd érdeklodok

  piti1
  Sörkollektor készítése házilag#68 | 2012. január 07. @ 00:37
 • 72zarandok

  Érdekes és + csinálom .

  72zarandok
  Sörkollektor készítése házilag#69 | 2012. január 08. @ 18:52
 • orso73

  a kihivást és a fantáziát is látom benne,érdekel ha leszrá időm megcsinálom

  orso73
  Sörkollektor készítése házilag#70 | 2012. január 11. @ 15:17
 • minivasut

  szakszerü es remek

  minivasut
  Sörkollektor készítése házilag#71 | 2012. január 12. @ 19:22
 • Sörkollektor készítése házilag#72 | 2012. január 14. @ 13:05
 • ..........

  azért nem olyan olcsó megcsinálni, pénzbe is kerül: sörösdobozok, borítás, szigetelés...
  De az alapötlet jó.
  Olcsóbb, mint venni, nem unatkozol, lesz mire fogni a sok sörösdobozt..
  Jó lenne megcsinálni!
  Mindenki kiírja, hogy megcsinálja, de ha rákérdeznénk, akkor biztos csak páran csinálták meg.

  ..........
  Sörkollektor készítése házilag#73 | 2012. január 14. @ 15:31
 • ..........

  megaztán nincs minden megírva, hogy vezetem be a házba..
  meg nincsenek tervrajzok.
  majd nyáron, lehet hogy elkezdem.
  Ha belegondolunk, akkor egy irodai dolgozó, aki napi 10-12 órát dolgozik, nem tudja megcsinálni, mert nincs ideje, főleg ha városban él, a szomszédok azt nézik, h mit csinál, a városiaknak általában nincs szerszámuk.
  Akkor jó, ha vidéken élsz, a vidékieknek több a szerszámuk, szabadidejük. (álltalában)
  megaztán, ott nincs távfűtés,oda jól jön az ingyenfűtés. Kevesebbet keresnek, kevesseb a munkahely...

  ..........
  Sörkollektor készítése házilag#74 | 2012. január 14. @ 15:38
 • Frank László

  Frank László
  Sörkollektor készítése házilag#75 | 2012. január 14. @ 18:45
 • Frank László

  Az alsó és felső bevezetőcsatornát 100-as műanyag nyomóvezetékből készítettem el.

  Frank László
  Sörkollektor készítése házilag#76 | 2012. január 14. @ 18:49
 • karibari

  Gyerekek mielőt belefognátok látogassátok meg a sorkollektor.hu weboldalt! Az ingyenes részben is hozzájuttok azokhoz az információkhoz ami alapján egy valóban jó hatásfokkal működő kollektort tudtok építeni! Ne kövessetek el szarvashibákat! Informálódj,kérdez,tervez,építs!Az itt bemutatott kollektor működik,de a teljesítmény adatok minden bizonnyal hibásak a levegő áramlása sem jó!

  karibari
  Sörkollektor készítése házilag#77 | 2012. január 19. @ 08:52
 • ........1 1

  karinak igaza van,tényleg nézzétek meg:sörkollektor.hu
  több 100 működő kollektorról lehet olvasni a tagok leírását

  ........1 1
  Sörkollektor készítése házilag#78 | 2012. január 19. @ 21:38
 • ..........

  És mi van, ha nincs meleglevegő?

  ..........
  Sörkollektor készítése házilag#79 | 2012. január 22. @ 10:02
 • Balázs József

  Valószinüleg az ország legnagyobb sörkollektora nálam található egyben
  (6x2)m .Ebben a méretben Várakozáson felül tud Ha rendes napsütés van és külső hőmérséklet 0c'körül van a falak belülröl melegek
  csak estére kell szükség szerint fűteni a fűtött felület 2szint közel 200m2
  Baranyában élek iparos vagyok szívesen segítek annak ki segíteni akar önmagán telefonon mert az írás nem kenyerem képet tudok küldeni megtalálnak az epvasszer@citromail.hu-n

  Balázs József
  Sörkollektor készítése házilag#80 | 2012. január 25. @ 11:15
 • Maria

  Nagyon jo a leiras, megprobaljuk elkesziteni

  Maria
  Sörkollektor készítése házilag#81 | 2012. január 25. @ 20:39
 • Sörkollektor készítése házilag#82 | 2012. január 29. @ 11:28
 • Gurubi Szabolcs

  Szeretném elkészíteni,de még egy - két pontosításra lenne szükségem.PL:A gyűjtő-osztó csatorna pontos méretei.Köszönöm!

  Gurubi Szabolcs
  Sörkollektor készítése házilag#83 | 2012. január 30. @ 09:53
 • Tóth Tibor

  Üdvözlöm!
  Azt szeretném megkérdezni,hogy ennek a kollektórnak kb.mennyivel nagyobb a hatásfoka a hagyományossal szemben?
  köszönöm válaszát.
  üdv Tóth Tibor

  Tóth Tibor
  Sörkollektor készítése házilag#84 | 2012. február 01. @ 10:59
 • hege88

  Én a másodikat készítettem el tavaly aug-nov között. Tényleg szöszölős... Smile
  Mostanra jutottam oda, hogy került bele vezérlés is. A mostani fagyriadós -3 -4 fokos napsütéses időben 43C°-os levegőt fújt be. Reggel még begyújtottunk a 9Kw-os kandallóba, és 9:30ig tüzeltünk. 10:00:kor indul a kollektor. A fűtött légtér 120m3, a kollektor 2,65 nm. Arra elég, hogy megtartsa a benti 21,5-22,5 C°-ot, és csak délután 15:00 fele gyújtottunk be ismét.

  Az első kolimnak több gyermekbetegsége volt:
  - a ragasztás nagyon pepecselős, eltörhet. Szerintem jobb a végét levágni flexel, és egymásba toldani úgy, hogy az egymásra lógás kb 7-10 mm. Ez már elég merev.

  -Szerintm ez a kollektor a nagyon íves polikarbonát boírítás miatt " lomha", mert a benne lévő bordák sok árnyékot vetnek. (Lassabbban melegszik fel. Szinte ilyen íve volt az elsőnek nekem is.) Ha van lehetőség, akkor bontott ablaküveg (panelprogram). Ingyen van, a fényáteresztő képessége is jobb. Hátránya hogy sérülékeny, ahol gyeerek van, ott számolni kell ezzel.

  További jó építést!

  üdv:
  ]-[ege88

  hege88
  Sörkollektor készítése házilag#85 | 2012. február 01. @ 18:35
 • Nagy Róbert

  Üdv ECO!

  Ha kicsit jobb idő lesz, megpróbálom.

  Üdv.R

  Nagy Róbert
  Sörkollektor készítése házilag#86 | 2012. február 17. @ 12:20
 • hollendajanos

  Tettszik az ötlet és meg is építem.szuper h. ilyen "agyak" vannak még,és meg is osztják másokkal,önzetlenül!

  hollendajanos
  Sörkollektor készítése házilag#87 | 2012. február 27. @ 19:06
 • kismaszek

  Én is csináltam már kolit,nekem is előfordult hogy a dilettálás miatt eltört,meggörbült,elengedte a ragasztás....sok a macera a sörösdobozokkal.Azóta csináltam egy ujabbat amiben flexibilis alucsövek vannak.Jól bírja a dilettálást és mivel egy darabból van,nincs ragasztás igy nem tud elengedni sehol.Festeni macerásabb,de megoldható.Hamarabb felmelegszik,mert az anyaga vékonyabb mint a sörösdozénak....folyt.köv!

  kismaszek
  Sörkollektor készítése házilag#88 | 2012. február 27. @ 20:43
 • kismaszek

  ....folytatás!
  Van egy teljesen felszerelt lakatosműhelyem,20éves légtechnikai lakatos tapasztalatom,csak éppen munka nincs Sad Én erőteljesen elgondolkozok azon hogy pénzért csinálok bárkinek,egyedi igények és méretek alapján!
  Érdekelne ez valakit?
  Ha valakit érdekelne a dolog akkor irjon mailt nekem a kismaszek@citromail.hu-ra

  kismaszek
  Sörkollektor készítése házilag#89 | 2012. február 27. @ 20:45
 • csattila

  keszul az en kolim is a leirasok alapjan, ha elkeszul meg irok.Kosz az infokert.

  csattila
  Sörkollektor készítése házilag#90 | 2012. március 05. @ 21:17
 • gebei attila

  belevágok!!!!

  gebei attila
  Sörkollektor készítése házilag#91 | 2012. március 06. @ 23:31
 • kaktusz

  Láma vagyok a témában, de valaki nem próbálta még tükrökkel koncentrálni a fényt a kollektorra? Mert azzal durva hőt el lehet érni. Még kollektor esetében nem találkoztam hasonlóval de máshol ipari méretekben is alkalmazzák a fény tükrözését pl meleg víz, áttételesen áram előállítására is.

  kaktusz
  Sörkollektor készítése házilag#92 | 2012. március 16. @ 12:16
 • Csimre

  Az első sörkollektoromat építem.
  A dobozok alját levágtam és összetoltam a dobozokat.
  Ebben az esetben egy- v. kétkörös rendszert érdemes-e építeni.

  Segítségeteket előre is köszönöm.

  Csimre

  Csimre
  Sörkollektor készítése házilag#93 | 2012. március 19. @ 10:59
 • tőzsér árpád

  naggyon üggyes le a kalappal.ha tudom megcsinálom.már csak sörözni kéne.

  tőzsér árpád
  Sörkollektor készítése házilag#94 | 2012. március 23. @ 12:47
 • Endy

  En is epittek eggyet,azt szeretnem kerdezni,hogy mi lessz a kondenzel vagy nincsen,ha valaki tudja a valaszt megköszönnem.Üdv. midenkinek.

  Endy
  Sörkollektor készítése házilag#95 | 2012. március 25. @ 22:26
 • ficsak

  Endy:Csatlakozom az előttem szólókhoz:sörkollektor.hu
  Érdemes itt is is szétnézni/nem a reklám miatt/
  Visszacsapó szelep kell bele,akkor nincs kondenzvíz!

  ficsak
  Sörkollektor készítése házilag#96 | 2012. március 27. @ 19:12
 • Szabó Gyula

  Üdv!
  Nekem most lett kész a sőrkollektorom.Conrád féle 191253.számú hőmérséklet-különbség szabályozót vettem hozzá,csak nem tudom a 9 bekötés közül a valoldali 3-nak a reléhez menőknek a bekötését e 3 közül melyik megy a ventilátorhoz és melyik kapja meg a fix áramot?Egyátalán be kell-e azt a 3-mat kötni?

  Szabó Gyula
  Sörkollektor készítése házilag#97 | 2012. március 31. @ 10:02
 • fossza

  Szisztok!
  Remek ez a koli,nagyon tetszik.Szeretnék én is építeni egyet,de nem tudom mekkora ventit vásároljak hozzá.Tudna valaki segíteni ebben,hol találok 1 koli méretezőt(sajna a sörkoli oldal fizetős itt nem férek hozzá).Előre is köszi.

  fossza
  Sörkollektor készítése házilag#98 | 2012. április 09. @ 10:18
 • yanek

  Üdv!
  Nagyon hasznosnak tűnik az ötlet...Érdekelnének azok az ötletek, amiket házilag a legjobb hatásfokkal meglehet oldani..
  Leginkább olyan személyek véleménye érdekelne, akik már használják.
  Előre is köszönöm a hasznos információkat.

  yanek
  Sörkollektor készítése házilag#99 | 2012. április 15. @ 19:37
 • Alex Johns

  Gratulálok a szerzőnek! A leírás a sörkollektor elkészítésére gyakorlott szakemberre vall.
  A koncepció részbe sajnos hiba csúszott! Ez a "passzív napkövetés" nyilvánvaló szamárság, hisz a vákumcsöves kollektornak a síkkal szemben éppen a nyagyobb reflexió és a kitakarás miatti kisebb üzemidő a hátránya. A felület ilyen módon történő növelése a síkhoz képest nem jelent semmiféle teljesítmény növekedést, hisz ezáltal átlagban csökken az egységnyi felületre eső sugármennyiség. Fojt. köv.

  Alex Johns
  Sörkollektor készítése házilag#100 | 2012. április 15. @ 21:10
 • Alex Johns

  A nagyobb felület természetesen a nagyobb hatásfok szempontjából lényeges. A csőben áramló levegő sebessége, a csőkeresztmetszet és a légturbolencia mellett a felület is fontos tényező a hőátadás szempontjából. Nagyobb hőenergia befogásához az egész doboz méretét, a hőfelfogó síkot kell növelni, a felület tagolása ilyen szempontból semmiképp nem előnyös.

  Alex Johns
  Sörkollektor készítése házilag#101 | 2012. április 15. @ 21:21
 • Alex Johns

  yaneknak
  Üdvözöllek!
  Én ugyan nem használok és talán nem is fogok használni sörkollektort, de a legeslegjobb hatásfok elérésére tudok egy alternatív nagyon ősi módszert! Nem hiszed el! Úgy hívják, hogy ablak.
  Ha lehetőség van rá, hogy egy falra szerelt akármilyen kollektor helyére ugyanakkora felületű ablakot vágjunk és azt olyan üveggel fedjük, aminek a hőszigetelése megközelíti a kivágott falét, a fényáteresztése pedig vetekszik a kollektor burkolatáéval akkor a jobb hatásfok miatt... folyt. k

  Alex Johns
  Sörkollektor készítése házilag#102 | 2012. április 15. @ 21:37
 • Alex Johns

  folyt.
  ...nagyobb hőbevitelt tudunk megvalósítani az ablakon át, mint akármilyen kollektorral. Sőt az ablak a kollektorral ellentétben nem csak a hőt viszi be a helyiségbe, hanem a fényt is, ami éllettani szempontból - főleg télen - nagyon lényeges! Sokszor az egyszerűbb megoldás a jobb. Ha arra lehetőség van. Jól vigyázz, mert a modernkor ökosága gyakran átcsaphat ökörségbe! Nekem, öreg mérnöknek elhiheted!

  Alex Johns
  Sörkollektor készítése házilag#103 | 2012. április 15. @ 21:47
 • Alex Johns

  Vízszintes, vagy függőleges?
  Több hozzászólásban olvasom ezt a dilemmát, amíről egy régi vicc jut az eszembe:
  Rejtvény fejtenek:
  - Női nem szerv, négy betű, mi lehet az?
  - Vízszintes, vagy függőleges?
  Az én válaszom: Tök mindegy, hogy vízszintes, vagy függőleges, az élvezet ugyanaz. Kivéve Greg #31 ötletét. Abba nem fér bele. A végletekig lecsökkentett keresztmetszet és megnövelt hossz nem hiszem, hogy jó hatásfokot eredményezne. Folyt. köv...

  Alex Johns
  Sörkollektor készítése házilag#104 | 2012. április 15. @ 22:32
 • Alex Johns

  folyt.:
  Feltéve, hogy a doboz és a csövezés közötti térben nem csinálunk vákumot. Akkor gyakorlatilag csaknem mindegy. Akkor a hatásfok megközelíthetné a fentebb említett "ABLAK" megoldásomét! (Bocs! Ezzel a vákumozással házilag senki ne kísérletezzen!)

  Alex Johns
  Sörkollektor készítése házilag#105 | 2012. április 15. @ 22:38
 • yanek

  Kedves Alex Johns!
  Ezek szerint, ha jól veszem ki a szavaidból, akkor nem igazán érdemes a sörkollektorral bajlódni...legalábbis, a hatásfok lényegesen elmarad a tőle elvártaktól.

  yanek
  Sörkollektor készítése házilag#106 | 2012. április 21. @ 21:02
 • Gy. Pisti

  Azt szeretném kérdezni,hogy nyáron a nagy forro melegben a kollektort le kell e takarni,érdemes e,vagy muszáj e? Nem e tüzet is okozhat a nagy högyüjtés erös nyári nappal? Egyébként hozzáfogtam a kollektorhoz.Elkészültek a sörcsövek,és most vettem meg az oszto,gyüjtöhöz az alulemezt.ÜdvözlettelRazzisti

  Gy. Pisti
  Sörkollektor készítése házilag#107 | 2012. április 23. @ 23:05
 • Gy. Pisti

  Azt szeretném kérdezni,hogy nyáron a nagy forro melegben a kollektort le kell e takarni,érdemes e,vagy muszáj e? Nem e tüzet is okozhat a nagy högyüjtés erös nyári nappal? Egyébként hozzáfogtam a kollektorhoz.Elkészültek a sörcsövek,és most vettem meg az oszto,gyüjtöhöz az alulemezt.ÜdvözlettelRazzisti

  Gy. Pisti
  Sörkollektor készítése házilag#108 | 2012. április 23. @ 23:06
 • keyman

  pompás ötlet holnap hozzálátok kérdésem az lenne fentről befújt levegővel hatásfok javul e mert a szobámba mindig padlóközelbe van hidegebb és a meleg felfele terjed továbbá a ventilátor energiáját napkolektorból szeretném nyerni valami megoldás kellene üdv mindenkinek

  keyman
  Sörkollektor készítése házilag#109 | 2012. május 10. @ 23:03
 • Kiss János

  Szeretném megcsinálni remélem sikerülni fog.Szeretném tudni fából meg lehet-e csinálni?

  Kiss János
  Sörkollektor készítése házilag#110 | 2012. július 16. @ 18:59
 • Szabó Iván

  Üdv!

  Én követtem a leírást és annak alapján meg is építettem a kollektort.
  100-as csőátmérő ki és bemenettel építetem vettem is bele kb 3000Ft-ért egy 100-as csőventilátort de kevés volt utána egy 125-ös ventilátorral próbálkoztam de az is kevés volt 5600-ért most vettem 8700-ért egy 150-es csőventilátort le is szűkítettem 100-as csőátmérőre így ugyan olyan volt mint a 125-ös ventilátor.Segítsetek!


  Szabó Iván
  Sörkollektor készítése házilag#111 | 2012. augusztus 20. @ 19:29
 • szalay Mátyás

  Sziasztok.

  Sok ötletet kaptam a sőrkollektorhoz nagyon hasznosak fognak lenni a jövőben is.

  Viszont én is találtam egy érdekes linket ahol a grünpoweresek összeállítottak egy házi napkollektor üdítős üvegekből és pvc csövekből.

  Érdemes megnézni és még működik is.

  http://www.youtube.com/watch?v=BBmQRGfCVWE

  szalay Mátyás
  Sörkollektor készítése házilag#112 | 2012. augusztus 23. @ 11:10
 • Sani Nyíri

  Sziasztok!Alex Johns "öreg"mérnöknek üzenném,hogy nézzen kicsit utána a ma használatos üvegek w/k m2 értékeinek és utánna beszélhetünk ablakon át történő hőtemperálásról!Nem is tudom miért vettem akkor K 1.1-es üveget évekkel ezelőtt?Ennyi!Sani!

  Sani Nyíri
  Sörkollektor készítése házilag#113 | 2012. augusztus 24. @ 17:29
 • Potter9210

  Barkácsolós, ezermester, gépészmérnöknek tanuló emberként én is belecsaptam a lecsóba, és elkezdtem építeni egy ilyen drágaságot, holnap végzek a sörös dobozok kivágásával, és hétfőn szerintem el is kezdem építeni a dobozát... Remélem meg fogja érni a munkát, aztán ha beválik jövőnyáron csinálok még 10-15 négyzetméternyit... Smile

  Potter9210
  Sörkollektor készítése házilag#114 | 2012. augusztus 25. @ 23:37
 • riki

  koszonom hogy ingyenesen megosztjak velunk a szakmai tudast.ha lehetne meg mellekelni valamijen ventilator fajtat vagy teljesitmenyt es a vezerloegyseget az jolenne nagyon.de gondolkodom hogyan lehetne kb15 db ijent osszekapcsolni1 vezerloellektronik

  riki
  Sörkollektor készítése házilag#115 | 2012. augusztus 26. @ 11:44
 • riki

  tronikaval es1 beszivonyilassal de tobb kifuvoval.ha valaki ert ehhez kerem irjon.udvozlettel

  riki
  Sörkollektor készítése házilag#116 | 2012. augusztus 26. @ 11:46
 • Sani Nyíri

  Szia riki!Én is valami hasonlón gondolkodom amin te.Nekem a ház elhelyezkedése és a nap téli járása miatt van erre szükségem valamint a falfelületben lévő ablakok is gondot jelentenek.Nekem csak 1 ki és 1 be nyílásra van szükségem,a gond a kolik összekapcsolásán és a ventilátoron van.

  Sani Nyíri
  Sörkollektor készítése házilag#117 | 2012. augusztus 26. @ 14:18
 • sani Nyíri

  ..több koli összekötésénél egyértelműen nő a venti tejesítménye amivel szerintem annyit érünk el,hogy a már esetleg megmelegedett levegőt lehűtjük mire az célba ér.Véleményem szerint több egymás mellé szereltet külön-külön érdemes építeni és működtetni egyszerre.Én is neki kezdtem egynek de nagyon sok kétejem és fentartásom van.Folyton akadályokba ütközök.Majd megírom mire jutok.

  sani Nyíri
  Sörkollektor készítése házilag#118 | 2012. augusztus 26. @ 14:43
 • Párkányi Zsolt

  Ragyogó ötletnek tartom! Megépítem.
  Az első munkafázis tetszik a legjobban, meginni 234 doboz sört.

  Párkányi Zsolt
  Sörkollektor készítése házilag#119 | 2012. szeptember 01. @ 21:24
 • Sörkollektor készítése házilag#120 | 2012. szeptember 15. @ 06:35
 • Sörkollektor készítése házilag#121 | 2012. szeptember 15. @ 18:17
 • Sörkollektor készítése házilag#122 | 2012. szeptember 16. @ 18:15
 • Jura

  1 problémám van:

  - a fa és fém test túl nehéz, drága és nem időjárásálló

  Sikerült már valakinek ilyen szempontból valamit újítani ?

  És egy ötlet:

  A lakásból kivezetett levegőt felmelegíteni újból- nagyon jó,de ha egy icipici külső friss levegőt is tudunk hozzá keverni és a házból kilépő kicsapódó párát ki tudjuk vezetni,akkor még a lakás páratartalmát is tudjuk csökkenteni ! Mint egy szellőztető berendezés Smile (pára, penész).

  Jura
  Sörkollektor készítése házilag#123 | 2012. szeptember 18. @ 11:22
 • Sörkollektor készítése házilag#124 | 2012. szeptember 18. @ 12:07
 • Sörkollektor készítése házilag#125 | 2012. szeptember 19. @ 02:37
 • Sörkollektor készítése házilag#126 | 2012. október 12. @ 21:40
 • Józsi 73

  Csatlakozom a sörkollektor készítéshez. Szeretnék valakitől infót kapni, csinált-e már valaki nem függőlegesen hanem vízszintesen 4x4 soronként jobbra-balra áramoltatva a levegőt, mert függőlegesen nem fér el. Józsi

  Józsi 73
  Sörkollektor készítése házilag#127 | 2012. október 13. @ 14:30
 • Potter9210

  Úgy szerintem jóval kisebb lesz a hatásfoka, mert jelentősen kisebb felületén tudja érni a nap... még a déli nagy napsütésben is alig süti... már ha a ház oldalára teszed... ha a tetőre, akkor fektetett csövekkel is közel azonos hatásfokot érhetsz el...

  Potter9210
  Sörkollektor készítése házilag#128 | 2012. október 13. @ 16:30
 • Józsi 73

  Potter9210 köszönöm válaszodat tetőn szeretném elhelyezni 16 sor víz szintes és 12 db hosszú elrendezéssel és három soronként irányt váltva a levegő áramlást elképzelhető így? Józsi73

  Józsi 73
  Sörkollektor készítése házilag#129 | 2012. október 14. @ 11:16
 • Lukácsi Tibor

  Sörkolim elkészült,be üzemelését végzem,de aventillátor nagyon zajos,hangos.125-s 190m3/h teljesítményü,beépítve 100-as PVC csőbe/ez a hideg ág/,és 125-s a meleg ág.Tudtok vmilyen tanácsot adni?

  Lukácsi Tibor
  Sörkollektor készítése házilag#130 | 2012. október 16. @ 00:59

Szóljon hozzá Ön is!

Nincs szükség regisztrációra!
Egyszerűen csak írja meg hozzászólását és küldje el. Véleménye vagy hozzászólása azonnal megjelenik az oldalon.Utoljára módosítva: 2010. december 21. @ 15:28
Kövesd az Aeco-t a Twitteren!
powered by Saurus FREE CMS